Confidenţialitate

Copleșit de solicitări, SMURD București cere ajutorul colegilor din țară. 10 județe trimit oameni în Capitală | AUDIO

Asaltat din nou de apeluri din partea pacienților COVID care au simptome grave, SMURD-ul București Ilfov a cerut ajutorul colegilor din țară.

Echipaje din 10 județe vin miercuri, la București, cu tot cu mașini, pentru ca de joi să ajute pompierii din regiunea București Ilfov inclusiv la transportarea medicilor de la DSP la cei care trebuie testați pentru coronavirus.

De aproape 10 zile, atât ambulanțele obișnuite cât și SMURD ul din Capitală și Ilfov primesc mii de solicitări zilnic.

În Regiunea București Ilfov, numărul solicitărilor la Ambulanță, pentru consultații, testari și simptome grave de COVID aproape s-a dublat în ultimele 10 zile, ajungând pe peste 2.300.

Și la SMURD, care intervine în cazuri grave, paramedicii merg la bolnavi COVID mult mai des decât luna trecută, a precizat pentru Europa FM, purtătorul de cuvânt al ISU București-Ulfov, Daniel Vasile:

„În momentul actual sunt 5 echipaje din 5 inspectorate județene care acționează în sprijinul resurselor din București și, în cursul zilei de astăzi, vor sosi încă 10 echipaje. Misiunea principală a acestora va fi de a transporta echipele de medici pentru testarea pacienților la domiciliu, dar și pentru preluarea pacienților și transportarea acestora către unitățile spitalicești. (…) Acum, cu 15 resurse venite din inspectoratele județene învecinate, suntem la un nivel foarte ridicat. În ultimele zile se observă o creștere a numărului de cazuri, care se reflectă și în numărul de decontaminări pe care le efectuăm în fiecare zi. Spre exemplu, în cursul zilei de ieri au fost 100 de decontaminări. (…) Nivelul maxim înregistrat până în prezent, pe durata pandemiei, a fost de 150 de decontaminări pe zi. Trendul este cu siguranță unul crescător.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit datelor ISU, numai în regiunea București Ilfov, de la începutul pandemiei, specialiștii în decontaminare au dezinfectat ambulanțele proprii de 20.000 de ori.

Totodată, toți angajații au trecut prin procedura de decontaminare, după intervenții la pacienți suspecți sau bolnavi de COVID de peste 60.000 de ori.

În Capitală, la o rată de infectare cu SARS-CoV-2, marți, de peste 4 la mia de locuitori, în creștere față de luni, autoritățile instalează la Spitalul Sfântul Ioan o unitate mobilă de terapie intensivă în condițiile în care este criză de locuri în spitale la ATI.

Prefectul capitalei, Alin Stoica, spune la Europa FM că a stabilit cu Poliția și Prefectura Ilfov că agenții să meargă mai des și mai mulți în controale, în locurile aglomerate:

„Vor merge peste tot unde există aglomerați și vor verifica respectarea legalității în general. Noi am avut o discuție și cu Prefectura Ilfov și să vedem cum putem să integrăm în așa fel încât în general să privim totul ca pe o unitate.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Prefectul Alin Stoica mai spune că elevii din localitățile carantinate din jurul capitalei pot veni la școală în Bucuresti:

„Dacă ei au un program de învățământ, la fel ca adulții care vin la muncă, și elevii care vin la studii au voie să se deplaseze.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Anca Grădinaru