Confidenţialitate

Copiii vor beneficia de consiliere psihologică gratuită și chiar de terapie, potrivit unui program guvernamental | AUDIO

Toți copiii vor beneficia –  gratuit – de consiliere psihologică și, la nevoie, de terapie – așa prevede un program al Guvernului, dedicat sănătății emoționale, intitulat Din grijă pentru copii.

Era nevoie de un astfel de program în contextul în care, în perioada pandemiei, aproape 50 la sută dintre copii și părinți s-au confruntat cu stări de anxietate, tulburări de alimentație și de somn și chiar cu depresia, spune Mădălina Turza, consilier de stat la cancelaria prim-ministrului.  Ea spune că programul se adresează atât elevilor, cât și copiilor care nu sunt cuprinși în sistemul de învățământ.

”Acest program va pune la dispoziție peste 70.000 de ore gratuite de consiliere psihologică și psihoterapie pentru copiii identificați cu tulburări psihoemoționale generate de pandemia de Covid 19. Nu ne adresăm numai populației școlare ci și copiilor vulnerabili care nu sunt neapărat la școală. Există parteneriate cu Colegiul Național al psihologilor din România care are o rețea de peste 21.000 de psihologi clinicieni. Părinții care se adresează lor vor intra automat în program”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Abuzurile la care sunt supuși copiii vor putea semnalate la un număr unic, iar dispariția unui copil va fi anunțată, în timp real, prin sistemul Ro Alert, mai spune Mădălina Turza:

”Vom crea un număr unic la nivel național pentru urgențe legate de copii, altele decât cele de 112, și urgențele legate de abuz, neglijare, violență împotriva copilului în familie sau în alte medii. Până în acest moment, direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului din țară au propriile numere de astfel de urgență, numere care, fiind în diferite rețele nu sunt cunoscute de oameni.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În fiecare județ, vor exista camere de audieri pentru copiii victime ale abuzurilor.

Programul se va derula pe o perioadă de 2 ani și va avea un buget de aproape 6 milioane de euro.

Programul mai prevede formarea a cel puțin 7 mii de specialiști în domeniul managementului emoțiilor și introducerea în curriculum școlar a tematicilor de educație psiho-emoțională.