Confidenţialitate

Copiii români adoptați de britanici au creierul mai mic

Copiii crescuți în orfelinatele românești și adoptați în Marea Britanie în anii de după Revoluție au creierul cu 8,6% mai mic decât copiii crescuți în orfelinatele britanice.

Este rezultatul unui studiu realizat în Marea Britanie. “The Guardian” scrie că, în cadrul studiului, creierele a 67 de copii români adoptați au fost scanate.

Copiii români incluși în studiu au petrecut între 3 şi 41 de luni “în condiții de privare severă ” în orfelinate din România, au arătat autorii studiului.

Simultan cu lotul de 67 de tineri români adoptați în Marea Britanie au fost scanate, în cadrul studiului, și creierele a 21 de adulți de vârstă similară care s-au născut și au fost adoptați în Marea Britanie.

Studiul a arătat că cei din România și au creierul cu 8,6% mai mic decât tinerii de vârstă similară crescuți în orfelinate britanice și adoptați și ei ulterior.

Autorii studiului mai susțin că fiecare lună suplimentară petrecută într-un orfelinat din România ar fi fost asociată cu o scădere cu 3 centimetri cubi a volumului total al creierului acestor copii: “Cu cât au suferit mai multe lipsuri, cu atât creierul lor a devenit mai mic”, susține unul dintre autorii studiului.