Copiii din tribul moken văd sub apă exact ca delfinii – VIDEO

Copiii din tribul nomad moken, care trăieşte în arhipelagul insulelor de pe Marea Andaman, de-a lungul coastei de vest a Thailandei, sunt consideraţi copii fenomen deoarece pot vedea sub apă exact ca delfinii, scrie Descopera.ro.

Cunoscut drept ”nomazii de mare”, poporul moken a fost cândva în întregime dependent de ocean, iar copiii lor petreceau o mare parte din timpul lor scufundându-se spre fundul apei în căutare de hrană.

Experimentele au demonstrat că aceştia văd sub apă cu o claritate totală, o adaptare unică pe care alţi copii o pot învăţa în câteva săptămâni.

„În mod normal, atunci când suntem sub apă, totul este atât de neclar încât ochiul nici nu încearcă măcar să se acomodeze. Dar copiii moken se pot adapta acestor condiţii, ei îşi pot micşora pupilele şi îşi pot schimba forma cristalinelor. Focile şi delfinii au o adaptare similară”, afirmă cercetatorul în domeniul vederii, Anna Gislen, de la Universitatea din Lund, Suedia.

Anna Gislen a lucrat cu mokenii timp de aproape două decenii pentru a înţelege mai bine această capacitate incredibilă, care aparent o posedă numai copiii. În termen de o lună le-a reuşit să înveţe un grup de copii europeni să vadă în mediul subacvatic cu aceeaşi claritate.

În urma experimentului, Gislen a constatat că tinerii moken au avut sub apă o acuitate vizuală de două ori mai mare decât copiii europeni.

„A fost diferit pentru fiecare copil în parte, dar la un moment dat vederea lor s-a îmbunătăţit. I-am întrebat dacă au făcut ceva diferit şi mi-au răspuns: Nu, doar că vedea mai bine acum”, a relatat Anna Gislen.