Confidenţialitate

Copiii de la grădinițe și din clasele 1-4 ar putea primi lunar câte un borcan de miere polifloră

Proiectul inițiat de un senator liberal prin care se încurajează consumul de miere în loc de zahăr rafinat a mai făcut un pas înainte. A trecut de Senat și urmează să meargă la Camera Deputaților pentru vot decizional.

România e cel mai mare producător de miere din Uniunea Europeană, însă, când vine vorba de consum, suntem pe ultimele locuri.

Așa ar fi apărut ideea proiectului de lege, prin care copiii aflați la grădinițe de stat și private, dar și cei din învățământul primar vor primi gratuit  un borcan de 250 ml miere polifloră, lunar.   

Totuși mierea nu ar trebui să fie considerată un aliment, sau ca fiind obligatoriu de consumat, spune la Europa FM, nutriționistul Mihaela Bilic:

“Mierea are avantaje doar când este folosită pe post de medicament, dar nu o putem transforma în aliment și să o consumăm zilnic. Dacă ne doare gâtul, putem lua o linguriță de miere. Mierea este la fel  de păcătoasă ca și zahărul. Îngrașă la fel de tare. Zahărul nu e obligatoriu. Nu trebuie să  îl mâncăm. Putem sta o lună fără să consumăm zahăr și nu pățim nimic. Haideți să nu îl punem pe o listă de consum obligatoriu.”

Mierea polifloră va proveni exclusiv din stupinele autorizate. Veste bună așadar pentru apicultorii români, care ar primi în total  peste 16 milioane de lei de la ministerul agriculturii,  dacă vând mierea.

Însă, apicultorii români sunt sceptici că acest lucru se va întâmpla, mai ales pentru că mai există late 2 proiecte similare din anii trecuți, care deși aprobate nu au fost aplicate din lipsă de fonduri, spune Constantin Dobrescu, vicepreședintele Associatiei Apicole din România:

“Din punctul nostru de vedere al apicultorilor evident că este un lucru bun, însă suntem sceptici dat fiind situația de până acum. Cred că se scoate chestia asta din buzunar mai mult când e nevoie de sprijin popular.”

La fel ca și în cazul proiectului o masă caldă, de achiziționare, distribuire și transportul mierii  se ocupă consiliile judetene și locale. Deocamdată proiectul trebuie să mai treacă și de Camera Deputaților, urmând apoi să se aplice normele, așa că nu se știe și de când vor primi elevii la școală un borcan de miere pe lună.