Confidenţialitate

Copiii care îşi alină durerile cu saxofonul, vioara și trompeta

Emanuel, Iustina și Ioana, copiii minori ai Titianei Stempel, sunt elevi la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” din Suceava. Studiază saxofonul, trompeta şi vioara.

Profesorii lor spun că sunt foarte talentați și că au toate șansele să devină muzicieni valoroși, cu condiția să nu abandoneze studiile.

Au rămas orfani de tată în urmă cu doi ani și, cum un necaz nu vine niciodată singur, mama lor suferă de o formă ce cancer. Boala este în remisie, dar dacă lucrurile scapă de sub control, muzica i-ar putea ajuta să se descurce singuri.

Emanuel are 15 ani și este unul dintre cei mai buni safoxoniști ai Colegiul “Ciprian Porumbescu” din Suceava. De când tatăl lui a murit și fratele mai mare a plecat la studii la Iași, a rămas bărbatul familiei Stempel. S-a maturizat mult în ultimii ani.

Emanuel are două surori: Iustina și Ioana. Au 14 ani, sunt gemene, și fac trompetă, respectiv vioară. Ioana cântă de câte ori poate la evenimente caritabile.

“Mie îmi place foarte mult când sunt invitată undeva să cânt. Mai mare bucuria pentru mine. Nu refuz. Mai ales pentru copiii care au probleme cu sănătatea. Mi-e milă. Mi se înmoaie imina când aud şi mă bucur că sunt sănătoasă.”

Copiii familiei Stempel au realizat prea devreme că sănătatea e mai importantă decât orice. Au rămas orfani de tată cum doi ani și mama lor suferă de o formă de cancer, care între timp, a intrat în remisie. După moartea tatalui, familia a trecut printr-o perioadă grea, spune Ioana.

“N-am avut câteodată bani de pâine. N-am avut câteodată ce să mâncăm. Mama şi-a amanetat verighetele şi muncea pe unde apuca. După ce am reuşit să vindem apartamentul, am plătit datoriile. Erau foarte multe. Acum s-a făcut un echilibru.”

Familia Stempel nu și-a mai putut plăti ratele la bancă și a vândut apartamentul. Acum, familia locuiește tot acolo, dar plătește chirie noului proprietar. Probabil, nu s-ar fi ajuns aici dacă tatăl nu ar fi dispărut pe neașteptate. Profesorii celor trei copiii spun că tatăl lor, fost dirijor de cor bisericesc, nu a plecat de tot. Cristi Ruscior este profesorul de trompetă al Iustinei.

“Sunt momente în care eu îi spun că e foarte bine și că tatăl ei ar fi mândru de ea. Chestia asta o motivează şi îi dau și ei lacrimile.”

Familia Stempel a trecut prin clipe grele. Le-au depășit pentru că au avut grijă unul de celălalt și și-au alinat durerile cu saxofonul, vioara și trompeta. O vor face și de acum înainte. Mai ales că dacă boala mamei scapă de sub control, muzica i-ar putea ajuta să se descurce singuri.

Emanuel, Iustina şi Ioana au talentul necesar să devină muzicieni. Mama se străduieşte să îi trimită la concursuri şi să le cumpere instrumentele de care au nevoie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmează-ți visul! O campanie Europa FM realizată cu ajutorul DEDEMAN