Confidenţialitate

Copii ținuți în condiții inumane în 4 centre de plasament din Târgu Mureș | Centrul de Resurse Juridice a sesizat Parchetul General | AUDIO

Nereguli grave în Târgu Mureș, la 4 centre pentru copii cu dizabilități: copii cu vârste între 3 și 7 ani care ar fi trebuit plasați în grija asistenților maternali erau închiși în dormitoare prevăzute cu zăvor, erau malnutriți și li se administrau medicamente expirate, au descoperit, în urma unei vizite inopinate, reprezentanții Centrului de Resurse Juridice și inspectorii Consiliului de Monitorizare.

Aceștia au sesizat Parchetul General, Poliția și alte instituții ale statului. Între timp, Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului a anunțat că va trimite Corpul de Corpul la cele 4 centre.

În cele 4 centre de plasament din Târgu Mureș, erau peste 60 de copii cu dizabilități, ținuți în camere murdare, pe saltele din plastic, lenjeria și hainele nu erau schimnate periodic, cei mici erau spălați rar, cu bureți murdari, iar mulți dintre ei erau încuiați în dormitoare prevăzute cu zăvor pentru a-i împiedica să iasă din cameră. Personalul de serviciu susține că a apelat la această metodă pentru că sunt puțini angajați.

Copiii erau malnutriți, li se adminstrau medicamente expirate și nu beneficiau de servicii de kinetoterapie pentru a se recupera, au constatat, în urma unei vizite inopinate reprezentanții Centrului de Resurse Juridice și cei ai Consiliului de Monotorizare.

“Într-unul dintre centrele vizitate, am găsit copii închiși în camere: dimineața, la ora 6.00, copiii erau închiși cu zăvorul în camere pe motiv că nu există personal. În două dintre centre, am găsit medicamente expirate și pentru care personalul a afirmat că tocmai ce le-a administrat. Am găsit dormitoare cu câte 9 paturi, dormitoare fără uși, spații insalubre, mizerie, focar de varicelă. Sunt foarte multe nereguli pe care le-am întâlnit, însă cel mai important aspect ține de faptul că acești copii, în primul rând, trebuiau ajutați să fie în continuare îngrijiți de propriii părinți, dacă nu, să ajungă într-o familie de plasament sau la un asistent maternal profesionist”, a spus la Europa FM,  Georgiana Pascu, manager de program la Centrul de Resurse Juridice:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cele 4 centre de plasament aflate în subordinea Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș aveau licențele de funcționare expirate de la începutul lunii decembrie.

Potrivit Centrului de Resurse Juridice, mulți dintre copii cu vârste între 3 și 7 ani ar fi trebuit dați în grija asistenților maternali. Alți copii fuseseră instituționalizați forțat, iar familiilor acestora li s-a restricționat dreptul de a-i vizita.

Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice spun că au mai vizitat centrele din Târgu Mureș și anul trecut, au sesizat autoritățile locale și instituțiile statului în privința neregulilor, dar nimeni nu a luat măsuri.

”Este nevoie ca în regim de urgență fiecare copil să fie evaluat din punct de vedere medical. O chestiune ține de tratament, o alta ține de alimentație și de sondele nazogastrice care sunt aceleași de ani de zile. Am sesizat de nenumărate ori și am avut întâlniri și la Consiliul Județean, nu am reușit niciodată să îl prindem pe domnul președinte, nu știu, nu a avut timp, nu a avut interes. Anul trecut, am depus această plângere la DIICOT, deocamdată nu știm de ce s-a întâmplat, avem un număr de înregistrare…. nimeni, nimic. Este o tăcere în acest județ!…Sunt 4 centre în oraș, atenție, sunt în centrul orașului, care au licențele expirate și nu știa nimeni nimic. Agenția Județeană pentru Prestație și Inspecție Socială nu știa’‘, a mai spus Georgiana Pascu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Organizația neguvernamentală Centrul de Resurse Juridice solicită Poliției și Parchetului General să investigheze cum sunt gestionate fondurile alocate acestor centre și dacă există un interes ascuns ca acești copii să fie instituționalizați.

Georgiana Pascu: În acest moment, statul plătește aproape 8000 de lei pe lună pentru ca un copil să stea în aceste condiții mizerabile pe care le-ați văzut. Dacă un copil ca acesta ar ajunge în grija unui asistent maternal profesionist, statul ar plăti 2500 de lei pe lună.

Reporter: Și unde se duc acești 8000 de lei pe lună?

Georgiana Pascu: Vă dau un exemplu:pentru Trebely 3 (nr.centrul rezidențial din strada Trebely nr.3, Târgu Mureș), bugetul pentru 2024, cel puțin în scripte, este de aproximativ 250.000 de euro. Din cei 250.000 de euro, mai puțin de 30.000 de euro, din calculele noastre, sunt bani care s-au dus pe hrana copiilor și pamperși. În rest, banii se duc pe salarii, asigurări, vouchere de vacanță, sporuri de tot felul, internet și altele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Georgiana Pascu solicită, de asemenea, Consiliului Județean Mureș să verifice dacă există familii de plasament pentru copiii din cele 4 centre și să aloce de urgență fonduri pentru asistenți maternali care să îi îngrijească pe copiii cu dizabilități.

Aceștia nu erau scoși afară și nu beneficiau de servicii de kinetoterapie, mai spune Georgiana Pascu.

“Copiii nu au ieșit din curte și nu au ieșit din centru, din clădire, pe motiv că nu există o rampă. DGASP și Consiliul Județean Mureș nu au găsit bani pentru o rampă. Vă puteți imagina că sunt copii în Mureș care nu au fost ridicați din pat pentru că nu aveau scaune în care să îi pună? Lipsa serviciilor de kinetoterapie conduce la pierderea sau scurtarea vieților. Noi am observat că există personal așa numit de specialitate – kinetoterapeuți, psihopedagogi, asistenți sociali, psihologi care figurau pe liste ca fiind angajați și furnizând servicii în aceste centre însă noi nu i-am întâlnit la locul de muncă. În interacțiunea cu dumnealor, nu a reieșit că cunosc starea copiilor”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

eprezentanții Centrului de Resurse Juridice au depus în decembrie o sesizare la DIICOT Mureș și sunt îngrijorați și de decesele care au avut loc în aceste centre.

În mai anul trecut, după moartea unei fetițe, pe certificatul constator de deces, s-a menționat că totul a avut legătură cu o pneumonie și o infecție. Specialiștii spun că pentru persoanele ținute la pat, fără a fi mișcate, riscul de încărcare pulmonară și de sufocare este foarte mare.

Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului a anunțat că va trimite corpul de Control la cele 4 centre.

(Fotografii: Centrul de Resurse Juridice)