Confidenţialitate

Exclusiv: Prioritate la vaccinarea împotriva COVID vor avea cei din Sănătate și cei care gestionează infrastructura strategică a țării | AUDIO

Cel puțin 12 milioane de români ar trebui să se vaccineze împotriva COVID-19 astfel încât, la nivel național, să se creeze o imunizare colectivă suficientă pentru stoparea epidemiei.

Într-un prim interviu acordat în calitate de coordonator al campaniei de vaccinare împotriva COVID postului nostru de radio, locotenent colonelul medic Valeriu Gheorghiță (în vârstă de 38 de ani), spune că la stabilirea priorității la imunizare s-a ținut cont în primul rând de nevoile statului de a proteja sectoare vitale și nu a anumitor persoane:

„Vorbim în primul rând de lucrătorii din sănătate pentru că este absolut firesc să ai o interfață sănătoasă, robustă, sigură. În acelai timp, este important să avem o menținere și o protejare a activităților cheie de la nivelul statului, tocmai pentru a avea o garanție a funcționării în condiții optime a societății.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În etapa a doua, ar putea fi testate toate persoanele din grupele de risc la orice boală contagioasă: bătrâni, copii mici.

Abia în a treia etapă, vaccinul va fi disponibil pentru restul populației.

Pe mai multe pagini de Facebook au apărut deja adrese oficiale din instituții precum Ministerul Fondurilor Europene în care șefii sunt rugați să afle de la salariați dacă vor sau nu să se vaccineze.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 explică aceste adrese care circulă deja în instituțiile publice:

„S-a trimis o adresă către toate ministerele și respectiv instituțiile aflate în subordinea lor, de identificare și de definire a acelor activități esențiale și respectiv a numărului de persoane care deservesc activitățile esențiale. Noi nu ne apucăm să vaccinăm funcționari publici în momentul de față.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

România  a rezervat până acum, în baza mecanismului Uniunii Europene, vaccinuri pentru aproximativ 10 milioane concetățeni, adică pentru aproximativ jumătate de populație.

Statul așteaptă acum să vadă câți români vor accepta să se vaccineze:

„Dacă vorbim de 70% imunitate colectivă, atunci trebuie să avem 80% nivel populațional imunizat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Interviul integral cu locotenent colonelul medic Valeriu Gheorghiță:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.