Convoiul rusesc cu ajutoare isi continua drumul catre Ucraina

Presa de la Moscova anunță că peste 250 de camioane ar urma să ajungă în această seară la frontiera ruso-ucraineană.

Convoiul rusesc a pornit de ieri de la o bază militară aflată la sud-vest de Moscova și astăzi, are de parcurs, până la destinație aproape 500 de kilometri – potrivit televiziunilor din Rusia.

Cele 280 de camioane – care au format o coadă de 3 kilometri – transportă 1800 de tone de alimente, medicamente și generatoare. Acestea ar urma să ajungă în această seară la frontiera ruso-ucraineană, în postul Şebekino-Pletnevka, situat între regiunile Belgorod, în sudul Rusiei, şi Harkov din nord-estul Ucrainei,regiune aflată sub controlul forţelor guvernamentale ucrainene.

Ministerul rus de externe a precizat că Federația Rusă livrează acest ajutor respectând cerințele Ucrainei, adică urmează traseul propus de oficialii de la Kiev și este de acord cu inspectarea încărcăturii.

De partea cealaltă, ministrul de interne ucrainean a avertizat că nu va lăsa să intre pe teritoriul Ucrainei niciun convoi umanitar al lui Vladimir Putin. Oficialii ucraineni au cerut descărcarea camioanelor pentru ca marfa să fie preluată la frontieră de vehiculele Crucii Roșii. Liderii de la Kiev consideră că Rusia se folosește de acest pretext al ajutoarelor umanitare pentru a-i înarma pe rebelii proruși, într-o perioadă în care forțele ucrainene sunt la un pas să preia controlul și la Donețk, regiune încă dominată de insurgenții proruși. De altfel, în această regiune continuă confruntările armate. 12 ultranaționaliști ucraineni au fost uciși astăzi într-o ambuscadă la Donețk.