Confidenţialitate

Controlorii de trafic aerian, în grevă de avertisment săptămâna viitoare

Controlorii de trafic aerian din România vor intra în grevă de avertisment, miercurea viitoare, între orele 11.00 și 13.00.

Sindicatul Serviciilor de Trafic aerian din România anunță că în intervalul orar în care va avea loc greva de avertisment va fi doar 30% dintre zboruri vor fi dirijate. Nemulțumirile controlorilor îl vizează direct pe directorul general al Romatsa, Aurel Stanciu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anunțul grevei de avertisment vine în urma unor negocieri eșuate ale contractului colectiv de muncă al controlorilor de trafic aerian. Sindicaliștii spun că organigrama instituției, propusă de noua conducere Romatsa, nu respectă toate prevederile legale și îngreunează și încarcă numărul de posturi din regia autonomă de stat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sindicaliștii mai spun că până miercurea viitoare așteaptă noi negocieri. Dacă nu se va ajunge la un consens, controlorii de trafic aerian ar putea intra în grevă generală. Să mai spunem că spațiul aerian românesc este tranzitat zilnic de aproximativ 3000 de aeronave, iar pe durata grevei va fi asigurat tranzitul pentru o treime din zboruri. Vor avea prioritate aeronavele poliției, serviciului SMURD precum și alte urgențe.

Generalul Ion-Aurel Stanciu, fost șef al Statului Major al Forțelor Aeriene, a fost numit director general al Romatsa anul trecut. Acesta a ajuns la conducerea instituției după ce fostul director, Aleodor Frâncu, a demisionat în urma scandalului legat de tragedia aviatică din Munții Apuseni.