Confidenţialitate

Update: Control la Spitalul Obregia din București. Există suspiciuni de corupție cu fonduri europene

Control inopinat la Spitalul Obregia, legat de un proiect in valoare de 5,7 milioane de lei, finantat prin PNRR. Secretarul de stat Alexandru Rogobete, coordonatorul PNRR pe Sănătate, a discutat cu reprezentanții spitalului despre neregulile sesizate în spațiul public.

Totul a pornit de la un medic ortoped care a reclamat la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) o posibilă faptă de corupție. Proiectul de dotare a ambulatoriului Spitalului Clinic de Psihiatrie  ”ALEXANDRU OBREGIA”, aflat în subordinea Primăriei Capitalei, a fost aprobat pe 2 februarie pentru finanțare integrală din PNRR, iar contractul a fost semnat la scurt timp după.

Însa la aproape 6 luni spitalul nu a început procedurile de implementare, a constatat secretarul de stat Alexandru Rogobete, care anunță că, în urma rezultatului Corpului de Control, dacă va fi cazul, contractul de finanțare va fi reziliat.

Povestea a început însă în octombrie anul trecut, când un medic ortoped a cerut sa fie incluse pe lista de achiziții trei aparate: osteodensitometru, centrifugă și ecograf. Potrivit ziarului Libertatea, medicul susține că a fost contactat de directorul medical al Spitalului Obregia, Eduard Moțoescu, care i-a sugerat să opteze pentru un alt ecograf, mai performant dar și mai scump decât cel cerut.

Ulterior, a fost pus să semneze note de fundamentare modificate, cu alte specificații ale aparatelor, spune medicul citat de Libertatea, care a sesizat Administratia Spitalelor pentru suspiciuni de fraudă.

De cealaltă parte, directorul medical  Eduard Moțoescu a declarat că actele au fost schimbate de vreo șase ori fiindcă medicul ortoped se răzgândea. Ortopedul este același care a sesizat ASSMB în legătură cu lipsurile din spital, după ce luna trecută a fost nevoit să trimită un pacient la Spitalul Bagdasar pentru că la Obregia nu existau pansamentele sterile și alte materiale sanitare de bază pentru un cabinet ortopedic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Știrea inițială:

Ministerul Sănătății anunță că a demarat un control inopinat la Spitalul Obregia din Capitală. Reprezentanții ministerului verifică informații apărute în spațiul public legate de posibile acțiuni de corupție în PNRR.

”Secretarul de Stat Alexandru Rogobete, coordonatorul PNRR pe Sănătate s-a deplasat pentru a discuta tehnic cu reprezentanții spitalului despre neregulile sesizate în spațiul public” anunță reprezentanții Ministerului Sănătății într-un comunicat.

Sursa foto: Shutterstock