Confidenţialitate

Controale în Delta Dunării după apariția somnului african, specie care pune în pericol rezerva piscicolă | AUDIO

Apariția, in urmă cu o lună, in Delta Dunării, a somnului african, specie invazivă care punea in pericol rezerva piscicolă a Rezervației, a fost urmată de reacția imediată a autorităților.

Inspectorii ecologi au inceput controalele. Au fost verificate mai multe cherhanale din zona localității Crișan precum și  complexul turistic Lebăda.

Pe malul drept al Dunării Vechi, la 500 metri de intersecția cu canalul Sulina, au fost găsite patru țarcuri, care aparțineau complexului turistic Lebăda, informeaza Administrația Deltei Dunarii.

Printre speciile de pești in stare vie, inspectorii au găsit acolo și somn african.  La control a reieșit că administratorul complexului turistic achiziționase, legal, 4000 kg de somn african pentru consum intern.

Utilizase doar 216 kilograme. Restul cantității de somn african fusese  depozitată în stare vie în țarcurile din apă. După scoaterea exemplarelor de somn african din aceste țarcuri și cântărirea cantității, s-a constatat o diferență de 34 de kg față de cantitatea depozitată.

Probabil a scăpat accidental în momentul plasării peștilor în țarc, presupun inspectorii. Complexul turistic a fost sancționat pentru încălcarea legii Rezervației și pentru introducerea speciilor alohtone fără autorizație, cu amenzi cuprinse intre 4200 și 12 500 lei.

Tarcurile au fost dezafectate. În ultimele săptămâni nu s-a mai primit nicio sesizare privind capturarea vreunui exemplar de somn african in Delta Dunării.

“Deoarece am observat mai multe nereguli în actele/procesele verbale de constatare am solicitat Corpului de control al ARBDD o anchetă privind modul în care a fost realizat controlul. Rezultatele vor fi făcute publice”, a declarat guvernatorului Atena Adriana Groza pentru Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ghiulfer Predescu