Confidenţialitate

Contrabanda cu ţigări, în scădere

 

Piața neagră a țigaretelor a scăzut în ianuarie 2017 la 16,2%, faţă de nivelul de 18,1% din noiembrie 2016. Nivelul se situează sub media anuală din 2016, de 16,8% și, de asemenea, este mai mic decât in ianuarie 2016, când contrabanda era 17,8%.

 

„Cu 37,6%, regiunea nord-est rămâne și la începutul anului 2017 cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, cu toate că procentul e în scădere cu 9,3 p.p. față de noiembrie 2016. În regiunile sud-vest și vest continuă să se înregistreze, în ianuarie 2017, un nivel ridicat al comerțului ilicit (24,6%, respectiv 24,3%), în timp ce în zona de nord-vest comerțul ilegal este în scădere cu 7,7 pp față de noiembrie 2016, până la 14,7%. Din punct de vedere al provenienței, categoria „cheap whites” continuă să dețină și în 2017 cea mai mare pondere (57,6%), urmată de produsele provenite din Moldova (19,1%, în creștere cu 6,2 p.p. comparativ cu noiembrie 2016) și Ucraina (17,3%, în scădere cu 2,1 p.p.). Ponderea produselor provenite din Serbia se situează la 1,1%, nivel relativ constant față de finele anului 2016”, a declarat Marian Marcu, Director Novel Research.

 

Vicepreşedintele ANAF Dorel Fronea spune că  „Acțiunile derulate în ultimele luni încep să-și arate efectele. Mă refer la reînființarea echipelor mobile în ianuarie 2017, precum și la continuarea procesului de reorganizare a structurilor vamale, începută cu reoperaționalizarea echipelor canine și înființarea Biroului Monitorizare Comerț Electronic. Acest proces va continua concomitent cu procesul de modernizare a Vămii române, ce are în vedere întărirea capacității administrative a echipelor mobile și eficientizarea echipamentelor de scanare pe care, la preluarea mandatului, în iulie 2016, le-am găsit neutilizate la capacitatea necesară. Menționez că această scădere a pieței ilicite ne impulsionează în realizarea obiectivului de a atinge un nivel al contrabandei cât mai apropiat de media de 10% din UE.”

 

 

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria spune că „Înregistrăm o premieră notabilă pentru ultimii patru ani, și anume că, în ianuarie, contrabanda scade simbolic. Regiunea de nord-est continuă să fie însă un pol al pieței negre și de aceea, în prima parte a acestui an, vom sprijini o nouă campanie publică de conștientizare a pericolelor generate de contrabandă, campanie ce se va derula în parteneriat cu autoritățile de aplicare a legii. Pentru acest an, în domeniul combaterii comerțului ilicit, compania JTI are în plan o serie de alte acțiuni concrete: sprijin pentru construirea și dotarea unei hale de control al autovehiculelor, pe sensul de intrare în țară, în Vama Siret, suport pentru formarea specialiștilor care vor opera scanerele și, de asemenea, sprijin pentru achiziționarea și formarea a 12 câini, care vor fi antrenați pentru depistarea țigaretelor, înlocuind  primii câini ai Vămii, intrați în serviciu în 2006-2007, care urmează să se pensioneze. Suntem foarte fericiți că „pensionarii” vor continua să locuiască alături de familiile colegilor lor de echipă, agenții vamali ”, a declarat

 

„Scăderea cu aproape 2 p.p. înregistrată în luna ianuarie 2017, în studiul Novel, este cu atât mai benefică cu cât, conform evoluției din ultimii doi ani, această tendință ar trebui să se regăsească și în raportările următoarelor luni. Din acest punct de vedere, se creează contextul favorabil lansării proiectului de Strategie Națională pentru prevenirea și combaterea traficului ilicit cu țigarete demarat de autorități, care ar trebui să ofere o bază solidă pentru reducerea nivelului comerțului ilicit cu țigarete sub pragul de 10%.

a precizat Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania.

 

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Suma reprezintă aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

Reascultă reportajul 

Prețul contrabandei