Confidenţialitate

Contrabanda cu țigări, în creștere în România

Tot mai multe pachete de țigări sunt vândute pe piața neagră din România, avertizează producătorii din industria tutunului.

Contrabanda cu țigări a fost în luna mai de 16,9%, față de 14,6% în luna martie și în scădere ușoară față de ianuarie – 17,8%, potrivit ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research. În 2015, media a fost de 16%.

În continuare, zona de nord-est a țării este cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigări.

”Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, cu o cotă a pieței negre care bate recordul ultimilor șapte ani, depășind 50%!” spune directorul Novel Research, Marian Marcu.

Cele mai multe pachete de țigări provin din Republica Moldova, dar și din Ucraina și Serbia.

În acest context, producătorii din industria tutunului susțin că e foarte important cum va fi transpusă Directiva europeană a tutunului în legislația din România.

„Piața neagră e fluctuantă, într-un an electoral plin de incertitudini legislative. Transpunerea mult întârziată a Directivei tutunului în legislația națională este abordată pompieristic. Deși știa de doi ani ce are de făcut, Guvernul a trimis proiectul la Parlament abia în martie, acesta fiind deocamdată adoptat de Senat și urmând să fie aprobat de Camera Deputaților în sesiunea de toamnă. În paralel, Guvernul a venit și cu un proiect de Ordonanță de urgență, cu un text similar, deși procedura dublării procesului de reglementare este abuzivă și neconstituțională. Deocamdată, nu știm exact ce și când va fi adoptat, dar se dorește modificarea producției și schimbarea ambalajelor peste noapte. Producătorii sunt în situația cetățeanului turmentat: „noi ce ambalaje comandăm pentru luna august?”- iată o întrebare simplă, la care autoritățile nu sunt în măsură să răspundă.”, a declarat Gilda Lazăr, șefa JTI România, Moldova și Bulgaria.

Și Ileana Dumitru, directorul BAT România, afirmă că suntem într-un ”an electoral corelat cu schimbări legislative majore pentru industria tutunului, care se derulează cu dificultate.”

Aceasta a precizat că una din șase țigarete vândute în România provine de pe piața neagră, iar fiecare procent din cota comerțului ilegal, înseamnă 40 milioane euro pierdute de bugetul de stat, anual.

”Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul că traficul ilicit cu țigări este încurajat de contextul economic defavorabil din anumite regiuni ale României. În lipsa unor alternative economice viabile, contrabanda cu țigări oferă perspectiva unor câștiguri facile imediate, încurajate de diferențele mari de preț pentru produsele din tutun din țările non-UE vecine României. În acest context, România are un rol cheie în a-și proteja nu doar propriile interese, ci și pe cele ale Uniunii Europene în ceea ce privește combaterea comerțului ilegal cu produse din tutun. De aceea, credem că se impune găsirea unor soluții legislative care să descurajeze fenomenul în creștere al contrabandei cu produse din tutun“,a mai adăugat Ileana Dumitru.

La nivelul Uniunii Europene media comerțului ilegal cu  țigarete este de 10%.

Și Alexandra Olaru, director Philip Morris România, spune că România, poziționată la intersecţia marilor rute comerciale din Orientul Mijlociu şi Asia, are un rol major.

”Suntem atât o ţară de destinaţie, cât şi una de tranzit către zona vest-europeană. Din estimările noastre, pierderile la bugetul de stat cauzate de activităţile de comerţ ilicit cu ţigarete sunt de aproximativ 500-600 miloane de euro pe an. Prejudicii care ar putea crește. Anul 2016 este un an al schimbărilor politice, dar și de adaptare pentru industria tutunului la legislația locală care va transpune Directiva tutunului. Aceasta în condițiile în care confuzia e sporită de existența a două proiecte de acte normative pe aceeași temă, unul inițiat de Guvern, și altul aflat în dezbaterea Camerei Deputaților. În plus, ambele proiecte permit Ministerului Sănătății să modifice ulterior, în mod radical, design-ul pachetelor.”, afirmă Alexandra Olaru.

Pe lângă transpunerea directivei tutunului e nevoie și de clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria, a declarat Adrian Pirau, director în cadrul Imperial Tobacco România.

Potrivit acestuia ar trebui stabilite atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, ”întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou”.

La sfârșitul lunii trecute, polițiștii din Ilfov au descoperit în trafic, în Buftea, un TIR încărcat cu două milioane de pachete de țigarete, provenite din Republica Moldova.

De asemenea, în urmă cu câteva zile, peste 250.000 de pachete au fost depistate de Poliția de Frontieră în județul Dolj, într-un tir  încărcat cu role de hârtie.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul României, după sectorul petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget 3 miliarde de euro –  accize, TVA, taxe și contribuții. Suma reprezintă aproape 2% din PIB.