Confidenţialitate

Continuă să vină puncte de vedere oficiale din partea instituțiilor din justiție față de schimbările pe care Guvernul Grindeanu vrea să le aducă legislației penale

DNA, Forumul Judecătorilor și Asociaţia Magistraţilor din România nu agreează modificările, despre care spun că sunt inacceptabile și contrare normelor de drept, conturând un posibil abuz al Guvernului în legiferare.

Mai mult, adoptarea ordonanţei privind graţierea nu ar duce la diminuarea populaţiei din închisori.

DNA atrage atenția că statele membre UE au obligația de a trimite Comisiei Europene textul dispozițiilor de drept intern pe care le adoptă și se întreabă dacă Guvernul Grindeanu a comunicat Comisiei ce vrea să facă.

Asociaţia Magistraţilor din România critică graba cu care a fost înaintat proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea, pe care nu-l considera o iniţiativă acceptabilă. Asociația Magistraților nu neagă condițiile degradante din închisori și nici posibila aplicare a unor sancțiuni de către CEDO, dar precizează că subiectul este mult mai nuanțat decît spune ministrul Justiției.

Lipsește o evaluare preliminară a impactului grațierii, plus că este de neconceput ca infractorii condamnați pentru corupție să fie grațiați fără să plătească prejudiciul, potrivit unei „scăpări’’ din ordonanță – remarcă Asociația Magistraților.

La rîndul său, DNA a transmis ministrului Justiţiei faptul că propunerile de modificare a Codurilor Penal și de Procedură Penală sunt neconstituţionale, fiindcă astfel de schimbări trebuie făcute prin legi organice, nu prin ordonanțe.

Guvernul nu poate dispune nici graţierea colectivă, acest lucru putând fi decis doar de Parlament.

Așa cum e scris în Strategia Națională de Apărare a Țării, corupția este unul dintre riscurile la adresa apărării și securității, pentru că vulnerabilizează statul.

În aceste condiții, DNA menţionează că modificările aduse definirii conflictului de interese, înjumătățirea pedepsei pentru abuz în serviciu și limitarea prejudiciului la 200.000 de lei nu se justifică, ba chiar ar încuraja conduitele abuzive ale funcționarilor, făcînd ineficientă lupta împotriva corupției și punînd în pericol ordinea publică.

Procurorii mai spun și că singura concluzie plauzibilă ar fi aceea că scopul reglementărilor este favorizarea anumitor persoane condamnate.

Nu în ultimul rînd, Forumul Judecătorilor cere Guvernului retragerea proiectelor de ordonanță de urgență pentru grațierea unor pedepse și modificarea codurilor, iar dacă tot se intenționează modificarea dispoziţiilor declarate neconstituţionale, atunci această corectură să fie făcută complet, nu selectiv.