Contestațiile pentru manualele de clasa a V-a, admise la CNSC

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis astăzi 20 din cele 27 de contestaţii depuse de edituri pentru manualele şcolare. Aşadar este de astăzi oficial, elevii de clasa a V-a vor începe anul şcolar cu manuale doar la Educaţie fizică, Religie şi câteva materii vocaţionale.

Costin Diaconescu, directorul editurii CD PRESS, a spus la Europa FM că în condițiile unei evaluări inițiale superficiale în comisia de la Ministerul Educaţiei, manualele nu pot ajuge pe bănci înainte de 15 octombrie.

„Aproximativ 80% dintre contestații au fost acceptate de CNSC. Acest lucru înseamnă că nu editurile sunt vinovate de blocarea apariţiei manualelor în şcoli, ci deficienţele de evaluare ale organizatorilor licitaţiei se află la baza acestei întârzieri. CNSC a dispus ca această reevaluare să se realizeze în termen de 20 de zile, deci până la 20 septembrie, după care vor urma contractările, producţia efectică, aşa că estimez că cel mai curând vor fi în şcoli aceste manuale în data de 15 octombrie”, anticipează Costin Diaconescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La acuzația ministrului Educației, Liviu Pop, că sunt cei care au blocat astfel licitația, editorii privați răspund cu date oficiale. Pentru manualele la 25 din cele 27 de materii la care manualele întârzie contestațiile au venit din partea regiilor de stat – Editura Didactică și Pedagogică și Monitorul Oficial.

În locul manualelor, elevii de clasa a V-a vor învăța după un ghid pentru toate materiile care nu a ajuns încă în școli.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS