Confidenţialitate

Contestatari şi susţinători ai Laurei Kovesi, în faţa sediului DNA

Câteva zeci de persoane s-au strâns în faţa sediului Direcţiei Anticorupţie, duminică seara, pentru a cere demisia şefei instituţiei.

În zonă, s-au adunat apoi şi susţinători ai Laurei Kovesi. Jandarmii au creat un cordon pentru a ţine separate cele două grupuri.

Ambele proteste s-au încheiat.

Săptămâna a fost marcată de un scandal ce a avut în centru Direcţia Anticorupţie.

Judecat pentru corupţie, fostul deputat Vlad Cosma a susţinut că procurorii DNA Ploieşti falsifică probe în dosare.

Procurorul şef al DNA a invocat, miercuri seara, un atac al inculpaţilor asupra anchetatorilor. Laura Kovesi a susţinut că nu a avut vreo discuţie cu ministrul Justiţiei privind înregistrările apărute în spaţiul public, a căror veridictate nu a fost autentificată.

Într-o reacţie faţă de noul scandal, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că “nişte penali fac o încercare disperată să atace şi să discrediteze DNA”. În opinia sa, “încercarea este una jalnică şi neconvingătoare”.

Şeful statului consideră că “DNA şi conducerea DNA fac o treabă foarte bună”. “Acest atac din partea unor penali este de natură să confirme că DNA face o treabă bună”, a adăugat Klaus Iohannis.

Răspunzând unei întrebări din partea jurnaliştilor, preşedintele a spus că nu vede, “momentan”, motive de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Ministul Justiţiei, Tudorel Toader, a amânat pentru joia viitoare prezentarea rapoartelor şi a concluziilor sale privind activitatea parchetelor.

“Înaintea ședinței de guvern, am avut o întrevedere cu doamna prim-ministru, care mi-a cerut să prezint public rezultatele evaluării activității Parchetelor. Le voi prezenta în cadrul camerelor reunite ale Parlamentului. Va fi un raport al activității Ministerului. E o obligație legală! În afară de acest raport, pe care îl voi prezenta joi în Parlament, voi face o informare de presă în care vor fi concluziile activitării DNA”, a spus ministrul.

Tudorel Toader a amintit că, înainte de a accepta să fie ministru al Justiției, a primit asigurări din partea coaliției de guvernare că va fi lăsat să-și facă treaba.

”Acest lucru s-a întâmplat și se întâmplă și în prezent”, a precizat el.

Ministrul Justiţiei a fost chemat de urgenţă din Japonia de premierul Viorica Dăncilă, după ce în spaţiul public au apărut înregistrări care sugerau că procurori ai DNA falsifică probe din dosare.

Aflat la Tokyo, Tudorel Toader a anunțat într-o intervenție telefonică la Antena 3, că la revenirea în țară, va prezenta concluziile sale în ceea ce privește activitatea DNA și a procurorului șef Laura Codruța Kovesi.

Ministrul Justiției a precizat că nu va sesiza Inspecția Judiciară cu privire la ultimele acuzații aduse de Mircea Cozma unor procurori DNA și de procurorul Mihaela Iorga la adresa șefei DNA, întrucât, spunea Tudorel Toader, o nouă cercetare ar prelungi foarte mult situația de incertitudine.

Ştirea se actualizează