Confidenţialitate

Consumatorii din zona euro – dependenți de plățile cu numerar

Plățile cu numerar domină încă achizițiile de produse de larg consum realizate în zona euro, chiar dacă multe state occidentale se îndreaptă rapid spre plățile electronice, arată un sondaj publicat de Banca Centrală Europeană.

Zona euro este una din marile economii ale lumii care renunță lent la plățile cu numerar, fiind devansată de Statele Unite, Marea Britanie, Australia și Canada.

Anul trecut, aproape 8 din 10 tranzacții la punctul de vânzare au fost făcute cu numerar în zona euro.

În cazul Germaniei, cea mai mare economie a blocului comunitar, ponderea tranzacțiilor cu numerar a fost de 80%. Este o dovadă a reticenței germanilor la decizia Bancii Centrale Europene de a scoate din circulație bancnota de 500 de euro – o mișcare percepută ca primul pas spre renunțarea treptată la numerar.

În contrast, doar 15% din tranzacțiile din Suedia au fost făcute cu numerar.

În zona euro, cei care utilizează cel mai puțin numerarul la plată sunt olandezii și estonienii, în condițiile în care mai puțin de jumătate din tranzacțiile făcute anul trecut în aceste două țări au fost făcute cu numerar.

Sondajul mai relevă că numerarul este atât de vital în zona euro încât un european obișnuit poartă în orice moment în portofel cel puțin 65 de euro, iar un german – peste 100 de euro.

O creștere rapidă a numărului tranzacțiilor electronice va fi dată de viteza cu care țările îmbrățișează plățile contactless. În astfel de plăți, consumatorii își apropie cardurile sau telefoanele de un terminal de plată, finalizând instant achiziții cu valoare mică, fără a fi nevoiți să introducă PIN-ul.  Deocamdată însă plățile contactless reprezintă doar un procent din vânzări.