Confidenţialitate

Consumatorii casnici de energie urmează să primească ofertele pentru piața liberă. Oferta se alege din ianuarie

Consumatorii casnici de energie vor primi oferte pentru piaţa liberă şi au posibilitatea de a-şi alege în cursul lunii ianuarie oferta de furnizare care se va aplica cu dată de 1 ianuarie 2021, precizează Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.

Această posibilitate a fost inclusă într-un ordin al preşedintelui ANRE, aprobat săptămâna aceasta.

Reamintim, de la 1 ianuarie, piaţa de electricitate va fi complet liberalizată, iar preţurile finale nu vor mai fi reglementate de ANRE.

Furnizorii de ultimă instanţă sunt obligați să transmită clienţilor casnici odată cu oferta pentru serviciul universal şi cel puţin o ofertă concurenţială, luna această și în ianuarie 2021.

Trecerea unui client casnic de la un furnizor la altul nu înseamnă costuri suplimentare, precizează ANRE.

Procesul de schimbare a furnizorului este simplu şi gratuit, nu necesită modificări de ordin tehnic, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de declanşarea sau parcurgerea acestuia.

Toţi clienţii casnici au dreptul să îşi schimbe oricând furnizorul de energie electrică, respectând condiţiile contractuale, în termen de 21 de zile de la dată solicitării.

De asemenea, furnizorii de energie electrică au obligaţia că, la cererea scrisă a unui client final, să le comunice în cel mult 15 zile lucrătoare o ofertă de furnizare a energiei electrice.

Aceastatrebuie obligatoriu să conţină preţul de furnizare, termenii de plată şi data-limită de încheiere a contractului de furnizare şi nu trebuie să utilizeze practici comerciale incorecte sau înşelătoare. Nerespectarea acestor obligaţii este sancţionată cu amendă între 5-10% din cifra de afaceri anuală.