Confidenţialitate

Consultantul Valentin Ionescu: Presat de PNRR, Guvernul va veni cu o lege a salarizării. Este necesară o reformă

În cadrul unei discuții cu Tudor Mușat despre despre reformele din PNRR și condițiile pentru a primi acești bani, consultantul Valentin Ionescu a spus, la Piața Victoriei, că este inevitabilă creșterea vârstei de pensionare în România:

„Din punctul meu de vedere este, deși, într-adevăr, trebuie să existe o corelație cu speranța medie de viață după pensionare și în același timp cu calitatea serviciilor medicale. (…) În raport cu media speranței de viață a unei persoane, s-a făcut o corelație și într-adevăr pragul de la care o persoană iese din piața muncii se stabilește în funcție de acest indicator, nu este singurul.

Consultantul mai spune că speranța de viață din țara noastră a crescut în ultimii ani, iar România se confruntă cu o criză de forță de muncă, alte două motive ce ar duce la creșterea vârstei de pensionare în viitor:

„Speranța de viață în România a crescut în ultimii 30 de ani, nu semnificativ dar a crescut. Pe de altă parte, creșterea perioadei active a unei persoane fără îndoaială că trebuie să țină cont de sănătate, dar și de problemele care există în piața muncii. În momentul de față avem o criză de forță de muncă în România, iar oamenii care sunt în vârstă, paradoxal, pot să suplinească această criză de forță de muncă. Nu cred că trebuie să imaginăm acum că, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiei, automat vârsta de pensionare se va majora, acest lucru se va stabili gradual și sunt convins că se va ține cont și de problemele de sustenabilitate financiară.”

În schimb, este necesară și o altă structură economică, dar până acolo vor mai trece 15-20 de ani, a mai explicat consultantul Valentin Ionescu, la Europa FM:

„Sistemul public de pensii nu are cum să fie susținut decât de o populație cu o calificare înaltă, activă în piața muncii, pentru că cei care au o calificare înaltă au și un venit mai mare, venit la care se calculează un procent pentru contribuția pentru asigurări sociale. (…) Prin urmare, poți să susții sistemul public de pensii dacă ai o altă structură economică și în care predomină forța de muncă înalt calificată. Deocamdată, nu suntem în situația asta, transformarea unei structuri economice care deja se produce va evolua pe un interval de 15-20 de ani, dar până atunci noi trebuie să susținem sistemul public de pensii, la o populație de 5 milioane în media și în care, deocamdată predomină un eșantion de populație cu venituri reduse, până în 2.000 de lei.”

Consultantul a mai spus că guvernanții pregătesc, pe lângă o nouă lege a pensiei, și una nouă privind salarizarea din România:

„Presat de PNRR, cu siguranță Guvernul va veni cu o lege a salarizării, eu știu când se va întâmpla asta, mi-e greu să vă spun acum pentru că nu este o informație publică. Deși anul acesta s-a pus accent pe un singur obiectiv, respectiv pe stabilitate financiară (…), este necesară o reformă, dar să iei în considerare 3 obiective: să acorzi importanță stabilității fiscale, cum se întâmplă în prezent, dar și calitatea serviciilor publice și bunăstarea angajatului, pentru a-i da o garanție că, dacă lucrează și este bine plătit, atunci lucrurile merg bine pentru toată lumea.”

De cele două legi va depinde inclusiv viitorul actualei guvernări, a mai spus consultanul Valentin Ionescu, în dialogul cu Tudor Mușat:

„Ambele legi, legea pensiilor și legea salarizării, au o conotație politică foarte mare. În funcție de modul în care vor fi concepute, alianța actuală va sta la putere sau nu. Probabil ambele legi vor fi făcute cu experți străini, nu vor fi făcute pe termen scurt, ceea ce e bine, nu trebuie să fie grabă, dar eu insist că cel puțin la legea salarizării aș merge pe 3 obiective, nu aș merge obsesiv doar pe problema stabilității financiare.”