Confidenţialitate

Constanța: Un transport cu 20 de tone de gunoaie a ajuns în port ca ”piese auto”

Polițiștii de frontieră ai Gărzii de Coastă au depistat, în portul Constanța Sud Agigea, un container care conţinea peste 18 tone de deşeuri, care urmau să ajungă la gropile de gunoi din România.

Containerul fusese adus cu vaporul, din Belgia, la jumătate lunii mai, exact în perioada în care șeful Gărzii Naționale de Mediu și Ministrul Mediului vizitau portul Constanța Sud Agigea pentru a vedea cu ochii lor gunoaiele descărcate din cele aproape 100 de containere importate din Germania.

Între timp, aceste deșeuri au fost returnate expeditorului german, ultimul vapor părăsind, luni, portul Constanța Sud. Revenind la containerul sosit din Belgia, echipa de control a constatat că marfa nu corespunde cu datele declarate în documentele vamale. Importatorul român, o firmă din Ialomița, care face comerț cu lemne și materiale de construcție, spunea că este vorba de piese auto second hand, cu grad  de uzură de 20%.

Erau insă mult mai degradate. S-a decretat că asemenea piese nu pot fi folosite in România, punând în pericol viața și sănătatea oamenilor. Garda de Mediu a decis returnarea deșeurilor in Belgia, iar Parchetul Curții de Apel Constanța i-a intocmit importatorului roman dosar penal pentru încălcarea regimului deşeurilor și transportul de substanțe și preparate periculoase.

Ghiulfer Predescu