Confidenţialitate

Constanța: Prețul gigacaloriei, cel mai mare din țară, va crește și mai mult. „Nu există altă soluție”, spune primarul | AUDIO

Creștere semnificativă, în martie, a prețului energiei termice la Constanța. Autoritățile locale admit că este cea mai scumpă gigacalorie din țară, dar o controlează subvenționând tariful. În luna aprilie însă, prețul căldurii va crește din nou

Tariful de 1.590 de lei pe gigacalorie este practicat la Constanța din 24 februarie până la 31 martie. Noul preț a fost aprobat de ANRE în baza unui audit al societății Termoficare Constanța care a invocat, printre altele, faptul că CET a scumpit producția gigacaloriei.

Iar de la 1 aprilie, prețul local al căldurii ajunge la peste 1.800 de lei.

Constănțenii nu au fost incă informați pentru că ei plătesc tot 450 de lei, prin subvenționare. Iar primarul Vergil Chițac este convins că aleșii locali vor vota noile tarife:

„Trebuie să aprobe, că e o realitate. Păi, de aia s-au dus în cap și CET-ul și RADET-ul, pe vremuri. Cât veți mai putea acoperi această compensare? Eu mă bazez pe faptul că, pe măsură ce implementăm, nu vom avea pierderi, prețul va scădea. Nu există altă soluție”.

Primarul se referă la proiectele în desfășurare de înlocuire a sistemului de rețele termice ale orașului, vechi de peste 50 de ani.

Finalizarea proiectului mai are însă de așteptat, cel puțin 3-4 ani

„-Dar există riscul să majorați tariful pentru populație de la 450 de lei?

-Nu, în momentul de față, nu, pentru că interesul meu este, după ce modernizăm acest sistem, să-i aducem pe oameni înapoi. Când vor vedea că prețul e mai mic la CET, vor veni înapoi”.

Mai grav este că, din mai pana în octombrie, inclusiv, abonații sunt nevoiți să plătească prețul întreg pentru apa caldă.

Gigacaloria costă 1.802 lei, cea mai scumpă din țară.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Facebook / Vergil Chitac

Citește și: Guvernanții vor să îi sprijine financiar pentru cei care produc materiale de construcții pentru piața internă. Măsura ar fi binevenită, spun patronatele | AUDIO