Confidenţialitate

Constanța: Polițiștii locali, nevoiți să renunțe la bodycamurile pe care le foloseau pentru a înregistra audio-video incidentele din timpul misiunilor | AUDIO

Polițiștii locali din Constanța sunt nevoți să renunțe la bodycamurile pe care le foloseau pentru a înregistra video și audio incidentele din timpul misiunilor. Curtea de Apel a decis, prin soluție definitivă, că prin utilizarea acestor dispozitive se încalcă legea de prelucrare a datelor cu caracter personal. Toate polițiile locale din țară așteptau decizia instanței constănțene.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Polițiștii locali din Constanța au folosit aproape trei ani aparatele audio și video de înregistrare și redare, achiziționate de primărie. Bodycamurile erau necesare, la fel ca și în cazul altor poliții locale din țară, la înregistrare pentru a proba aplicarea sancțiunilor.

Pe de altă parte, instanțele de judecată cereau înregistrările video, foto, audio aferente proceselor verbale, contestate de cei amendați. Numai că în ianuarie 2022, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a cerut Primăriei Constanța să interzică Poliției Locale folosirea sistemelor audio-video și să șteargă datele cu caracter personal din sistemul de evidenţă a datelor cu caracter personal.

Primăria Constanța a dat în judecată Autoritatea și a câștigat. Decizia Tribunalului Constanța a dat speranțe polițiilor locale din țară, precum Cluj și Sectorul 3 București, care se confruntau cu aceeași situație, ne-a declarat Ionuț Dumitru, șeful Poliției Locale Constanța.

Curtea de Apel a admis însă apelul declarat de Autoritatea Națională de Prelucrări a Datelor cu Caracter Personal și acum Poliția Locală renunță la folosirea celor 180 de bodycamuri din dotare.

Singura soluție ar fi modificarea legii poliției locale, așa cum a procedat Poliția Națională. Însă, orice modificare legislativă trebuie să treacă prin Parlament pentru a fi supusă aprobării și asta cere timp.

Sursa foto: Arhivă

Citește și: Constanța: Campanie pentru strângerea de fonduri și bunuri destinate persoanelor afectate de cutremurul din Turcia | AUDIO