Confidenţialitate

Constanța: Peste 100 de containere cu deșeuri ajunse în port vor fi trimise de unde au venit | AUDIO

Peste 100 de containere pline cu deşeuri se află în portul Constanţa şi vor fi trimise înapoi, de unde au venit.  Aceste au au fost depistate doar în ultimele două zile. Octavian Berceanu, comisar general la Garda Naţională de Mediu spune că numărul plângerilor penale privind intrarea ilegală în ţară a tone de deşeuri a crescut de la o lună la alta:

”Tot ce intră în România, în momentul de față, este verificat. Absolut tot. Avem discuții cu ministerul Justiției, pentru a avea un mecanism mult mai robust de verificare, avem investiții pe viitor asigurate de Ministerul Mediului pentru scannere mobile, astfel încât să facem o scanare în timp real foarte eficientă, a containerelor, și să neutralizăm orice structură de crimă organizată care acționează în acest domeniu pe teritoriul României și la nivel european. Cooperarea este la nivel european”.

De cele mai multe ori, transporturile de deşeuri declară alte mărfuri. În loc de gunoaie, de exemplu, apar  produse de uz casnic. Principalele ţări de unde vin deşeurile sunt Marea Britanie, Slovenia, Portugalia, Germania sau Italia. Gunoaiele ajung la noi deoarece România este una dintre cele mai ieftine ţări unde acestea pot fi depozitate şi neutralizate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Garda de Mediu, Facebook