Confidenţialitate

Constanţa: Peste 100.000 de documente originale care urmau a fi distruse, descoperite într-un depozit

Scandal uriaș la Primăria Constanța, unde mai mulți funcționari riscă să fie cercetați pentru neglijență în serviciu sau distrugere de înscrisuri.

Asta după ce peste 100.000 de documente originale au fost găsite, aruncate pe jos, într-un depozit al companiei de transport. Erau acte din primărie, pregătite pentru topit.

Muntele de acte ale primăriei din depozitul CT Bus a fost descoperit, în urmă cu două luni, de consilierul USR Mihai Ochiuleț, într-o vizită la sediul companiei de transport.

Majoritatea erau acte originale: titluri de proprietate, rapoarte de evaluare, fișe cadastrale, chiar și contracte de concesiune încă valabile. Aruncate de-a valma pe podeaua umedă.

Multe erau deja distruse din cauza condițiilor de depozitare improprii.

Mihai Ochiuleț l-a informat imediat pe primar, iar Vergil Chițac a dispus sigilarea depozitului și efectuarea unui audit. S-a constatat, astfel, că peste 100.000 de dosare, bibliorafturi, cutii cu documente, provenind de la Direcția Patrimoniu și Cadastru a primăriei, ar fi fost irevocabil și definitiv pierdute prin topire.

Asta se intenționa, a aflat consilierul Ochiuleț. Trei sferturi dintre acte au fost reintroduse în Arhiva Primăriei.

În raportul final, auditorul scrie acum, negru pe alb, „prin distrugerea unor informații cu privire la dreptul de folosință sau chiar dreptul la proprietate asupra bunurilor aflate în domeniul public și privat al primăriei Constanța, se prejudiciază grav interesele unității administrativ teritoriale”.

„Oare a încercat cineva să șteargă urmele celor 20 de ani de administrație roșie?”, se întreabă primarul Vergil Chițac, pe Facebook.

Iar consilierul local Mihai Ochiuleț cere demisia funcționarilor care au aruncat documentele. El intenționează să facă plângere penală împotriva acestora pentru neglijență în serviciu sau distrugere, cu intenție, de înscrisuri oficiale.