Constanța: Luni începe Săptămâna Mării

Forțele Navale Române organizează numeroase evenimente pentru a sărbători Ziua Marinei Române. Începând cu data de 8 august, vor fi organizate o serie de evenimente dedicate tuturor marinarilor.
Potrivit Statului Major al Forțelor Navale, marinarii militari vor prezenta publicului larg aspecte legate de profesiile lor, pe faleza din fața Comandamentului Flotei, prin organizarea a numeroase expoziții și ateliere interactive.

Luni va fi Ziua învățământului de marină, zi în care Academia Navală “Mircea cel Bătrân”, Universitatea Maritimă Constanța, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, Școala de Aplicație a Forțelor Navale și Colegiul Tehnic de Marină “Alexandru Ioan Cuza” își vor prezenta oferta educațională.

Miercuri, Centrul 39 Scafandri va prezenta publicului armamentul utilizat de scafandrii de la forțele speciale și echipamentele utilizate pentru scufundări, iar Direcția Hidrografică Maritimă va oferi publicului posibilitatea de a călători virtual pe hărțile de navigație, în Ziua Resurselor Mării.

Ziua Navigatorului și a Prietenilor Mării va fi celebrată joi, zi dedicată asociațiilor profesionale ale marinarilor, respectiv Liga Navală Română, Liga Ofițerilor din Marina Militară, Liga Maiștrilor Militari de Marină, Sindicatului Liber al Navigatorilor, lucrătorilor din domeniul portuar de la Administrația Porturilor Maritime Constanța, dar și marinarilor de la Garda de Coastă.

Vineri va fi Ziua Tradițiilor Marinărești. Elementele tradiționale ale profesiilor legate de mare vor fi prezentate de către reprezentanți de la Academia Navală “Mircea cel Bătrân”, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, Școala de Aplicație a Forțelor Navale, Muzeul Marinei Române, Asociațiile de veterani şi cadre militare în rezervă şi retragere.
Duminică, între orele 08.30 și 09.30, va fi organizată o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane de flori, în memoria celor care își dorm somnul de veci în adâncul apelor, la Monumentul Crucea Marinarilor, de pe faleza din Constanţa.
Seara, de la ora 18.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un concert în Piaţa Ovidiu din Constanţa.

Ziua Marinei Române va fi sărbătorită luni, 15 august, când, la Constanța, va fi organizat cel mai mare exercițiu demonstrativ naval – pentru apărarea zonei de responsabilitate, intitulat FNR (Forțele Navale Române). Secvențe ale acestuia vor avea loc, concomitent, și la Mangalia, Brăila, Tulcea și Galați.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS