CONSTANȚA: IPS Teodosie rămâne sub control judiciar

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, rămâne sub control judiciar în dosarul în care este judecat pentru că ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene.

Curtea de Apel Constanţa a respins, luni, solicitarea DNA de înlocuire a acestei măsuri preventive cu arestul la domiciliu. Decizia instanţei nu este definitivă: poate fi contestată la instanţa supremă în termen de 48 de ore de la comunicare.

Arhiepiscopul Tomisului este cercetat pentru prezentare de documente false în vederea obținerii de fonduri europene în valoare de 300.000 de euro pentru ferma de la Nazarcea a Arhiepiscopiei.

În cererea lor, procurorii DNA menționau că Teodosie Petrescu a demarat noi activități de accesare a fondurilor europene, deși acest lucru i-a fost interzis prin obligațiile stabilite în controlul judiciar.

Mai exact, inaltul prelat ar fi  împuternicit un preot, inculpat și el în dosar, să ceară primăriei Ovidiu o adeverință în baza cărei să se acceseze alte fonduri europene pentru un teren al Arhiepioscopiei.

Avocatul IPS Teodosie, Maria Vasîi acuză, însă, că totul este o înscenare”. Documentul invocat de DNA este falsificat, fiind antedatat, grosolan cu pixul , a spus avocata. Nici semnătura prelatului nu ar fi reală.  

La aflarea veștii că nu va fi arestat la domiciliu, IPS Teodosie apreciază decizia obiectivă a judecătorului care, citez, „nu s-a lăsat influențat de documentele depuse de DNA.  Ierarhul speră ca și Înalta Curte de Casație și Justiție  să mențină soluția Curții de Apel Constanța.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS