CONSTANȚA: Ceremonii religioase de Bobotează și de Sf. Ion

Boboteaza şi Soborul Sfântului Ioan Botezătorul vor fi marcate, în judeţul Constanţa, printr-o serie de ceremonii religioase, care au loc de vineri până duminică, informează Arhiepiscopia Tomisului.

Seria de ceremonii începe vineri, în ajunul Bobotezei.

Atunci, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, va oficia, la ora 5,00, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.

La ora 7,00, arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de Sfinţire Mare a Apei, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează. Apa sfinţită va fi îmbuteliată, pe parcursul zilei, în 150.000 de PET-uri ce vor fi oferite credincioşilor constănţeni de Bobotează.

La ora 10,00, ierarhul Tomisului va fi prezent la penitenciarul Poarta Albă, unde va oferi angajaţilor şi deţinuţilor sticluţe cu agheasmă mare, va rosti un cuvânt de învăţătură celor privaţi de libertate şi le va citi rugăciuni pentru dezlegarea şi iertarea păcatelor, arată sursa citată.

La ora 14,00, arhiepiscopul Tomisului va merge la schitul „Prodromiţa„, situat lângă localitatea Hârşova, ce are ca hram secundar „Botezul Domnului„.

De aici, acesta va merge în procesiune, împreună cu preoţii şi credincioşii, la malul Dunării, în zona Căpităniei Hârşova, unde va fi oficiată slujba de Sfinţire Mare a Apei.

Apoi, ierarhul va arunca trei cruci în apa Dunării, ce vor fi recuperate de către tineri curajoşi.

Sâmbătă, când este celebrat Botezul Domnului, arhiepiscopul Tomisului va oficia, începând cu ora 8,40, Sfânta Liturghie la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa. La ora 11,15, va porni în tradiţionala procesiune de Bobotează, de la Catedrală până la Cazinoul Constanţa.

La ora 12,00, ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia slujba de Sfinţire Mare a apei pe faleza Cazinoului. La sfârşitul acesteia, arhiepiscopul va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului.

La ora 14,45, arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de Sfinţire Mare a apei la debarcaderul din localitatea Ovidiu, după care, la ora 16,00, va avea loc slujba Vecerniei la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Techirghiol, care-şi serbează hramul a doua zi.

Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe 6 ianuarie Botezul lui Iisus Hristos sau Boboteaza.

Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a venit la râul Iordan şi a fost botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Rânduiala bisericească prevede ca în această zi preoţii să meargă pe malul unei ape şi să oficieze slujba sfinţirii. Totodată, după slujbă, pentru a sublinia prezenţa Sfintei Treimi în apa Iordanului, preoţii aruncă trei cruci în apă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS