Confidenţialitate

Constanța: Cea mai scumpă gigacalorie din țară

Cei peste 50.000 de constănțenii abonați la sistemul centralizat de încălzire plătesc cea mai scumpă gigacalorie din țară: 1337 de lei.

Altă veste proastă: de la 1 ianuarie 2022, Primăria nu mai poate susține tariful subvenționat, de 250 de lei, și pregătește un tarif majorat – transmite corespondeta Europa FM, Ghiulfer Predescu.

Primarul Constanței anunța în luna august că prețul gigacaloriei este 1.034 de lei. Peste nici două luni, însă, lucrurile s-au schimbat.

„Vă dau o veste proastă. Producția de gigacalorie s-a scumpit. Ne vom întâlni în Consiliul Local, nu avem ce face, să constatăm că este cel puțin 1337 de lei. Este cea mai scumpă, de departe, din România.”

Este cea mai scumpă pentru că, spune primarul, CET Constanța a scumpit producția gigacaloriei, aprobată de ANRE, de la 351 la 670 de lei.

În aceste condiții, Primăria nu mai poate susține nici tariful subvenționat, de 250 de lei gigacaloria, plătit de abonații casnici ai RADET.

„Eu o să propun ca, în noiembrie-decembrie, să rămână totuși 250 de lei pentru că pe oameni trebuie să îi anunțăm înainte, dar probabil că de la 1 ianuarie intrăm pe alt preț.”

În proiectul de hotărâre, supus consilierilor locali în ședința de săptămâna viitoare, scrie negru pe alb că abonații casnici vor plăti un tarif subvenționat de 450 de lei. Nu și abonații industriali sau instituțiile publice, între care și primăria Constanța.

„Ne ustură pe noi, dar îi ustură și pe constănțenii care nu se încălzesc la sistemul centralizat și se întreabă de ce să subvenționez eu căldura de la 250 la 1337 lei?”

Primarul Constanței nu a ascuns faptul că, din cauza vechimii și a uzurii rețelei termice din oraș, constănțenii vor fi afectați de numeraosele avarii din sistemul de incălzire, care urmează să fie inlocuit in următorii ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Ovidiu Oprea