Confidenţialitate

Constanța are prima cameră specială pentru audierea minorilor ce au fost victime ale infracțiunilor

Constanța este primul județ din țară în care a fost amenajată o cameră specială pentru audierea minorilor, victime ale infracțiunilor, cu ajutorul Ministerului Public și al Asociației „Zi de Bine” 

Camera este dotată cu tehnologie audio-video de ultimă oră amplasată într-un cadru prietenos.

Copiii, victime ale unor infracțiuni care lasă urme adânci în sufletul lor, au acum, la Parchetul Tribunalului Constanța, o cameră ca la grădiniță – decorată în culori calde, cu mobilă, jucării și tablouri vesele. Melania Medeleanu, coordonatorul proiectului:

 „Și ce e foarte important e că exista aceste camere de luat vederi și aparatura sofisiticată, microfoane foarte performante care vor surprinde nu numai fiecare cuvânt ci și fiecare gest al copiluluișsi asta-i important, pentru că vom avea nu doar conținutul ci vom putea face și un profil psihologic al copilului in momentul audierii”. 

Camera de audiere este de fapt un concept care ajută la reducerea traumatizării copilului explică prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, Jill Julien Grigore: 

„Va fi favorabil pentru stabilirea cu mai mare rigoare a adevărului judiciar, pe de o parte, și pe de altă parte cu un proces cât mai puțin invaziv în mintea minorului”.

Potrivit Mihaelei Chiper, de la Asociația Victimelor Infracțiunilor Sexuale, ca element de noutate adus de organizatori este posibilitatea aducerii unui judecător în circuitul de audiere al copilului:

„Asta înseamnă că tu scutești copilul de revenirea în acel punct al traumei, de reexperimentarea acelor sentimente dificile pentru că nu va mai fi nevoie să duci copilul în instanță pentru reaudiere”. 

Minorii, victime sau martori ai unor infracțiuni ajung tot mai des în circuitul sistemului judiciar din România. Peste 2.000 de copii au fost, anul trecut, victime în dosarele trimise în judecată de procurori.