Confidenţialitate

Constanța: Amenzi în urma protestului faţă de înăsprirea restricţiilor antiepidemice

Peste 100 de persoane au fost sancționate, de jandarmi, la Constanța, în urma protestului antirestricții, de duminică seara, la care au participat sute de persoane.

Valoarea amenzilor este de aproape 50.000 de lei, dar pe măsură ce vor fi identificați, numărul celor sancționați va crește.

Cel puțin 800 de persoane au protestat, duminică seara, pe platoul prefecturii din Constanța, față de măsurile restrictive anti-Covid impuse de autorități. Chemarea la protest a fost făcută, pe Facebook, de un tânăr în vârstă de 20 de ani, barman în stațiunea Mamaia.

Deși nu a fost autorizată, sute de constănțeni, mai ales tineri, au ajuns la manifestație. Mulți, fără a purta masca de protecție, iar de distanțarea fizică nici nu a putut fiu vorba. În prezența jandarmilor protestatarii au scandat „Măștile jos”,”Nu vrem să furăm, vrem să cântăm”, “Deschideţi HORECA”, “Jos Guvernul”, „Jos primarul” „Jos Arafat”, “Şoşoacă să vină, ca să ne susţină”.

Au mărșăluit apoi pe străzile Constanței, însoțiți de jandarmii care le-au oferit măști.  Deși restricțiile de circulație au început după ora 20,00, Constanța având o incidență de 6, 29 de infectări la mia de locuitori, protestul s-a încheiat după ora 21,30. Jandarmii au aplicat, până acum, 102 de amenzi în valoare de 49500 de lei, atât organizatorului, cât și unora dintre participanți. Pe măsură de vor fi identificați, vor fi sancționați și alți protestatari.

Proteste au fost organizate în alte câteva orașe ale țării.

Duminică seara, au intrat în vigoare noile restricţii impuse de Guvern în încercarea de a ține în frâu criza de coronavirus.

În toate localităţile cu incidenţă mai mare de 4 cazuri la mia de locuitori, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, agenţii economici își încheie programul la ora 18.00. După ora 20.00, circulaţia este permisă doar cu motive întemeiate.

În localitățile în care rata depășește 7,5 la mie, restricțiile sunt aplicate în fiecare zi a săptămânii.

Judeţul Ilfov continuă să aibă cea mai ridicată incidenţă de infectare, anume aproape 8,5 contaminări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori, în continuă creştere.

La Bucureşti, rata de infectare a trecut de pragul 7 la.

Din cele 4.400 de noi cazuri de coronavirus depistate la nivel național, peste 600 au fost în Capitală.

Alte 117 decese au fost asociate Covid în România. Bilațul cazurilor mortale a trecut de 23.000 de la izbucnirea pandemiei.

La Terapie Intensivă sunt internaţi 1.386 de pacienţi, ceea ce reprezintă un nou record negativ.