Confidenţialitate

Constanța: 3.000 de medici, în grevă generală pe termen nelimitat

Aproape trei mii de angajaţi ai spitalelor din judeţul Constanţa, care fac parte din Federația Sanitas, au intrat de luni în grevă generală pe termen nelimitat, ei dând asigurări ca pacienţii sunt îngrijiţi.

Peste 150 de persoane s-au strâns luni dimineaţă pe holul de la intrarea în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, oamenii purtând banderole pe care scria “Grevă” şi scandând “Unitate, unitate” şi “Demnitate, demnitate”.

Liderul Federaţiei Sanitas Constanţa, Nicolae Manea, a declarat că sindicaliştii solicită o nouă lege a salarizării, dar şi un nou normativ de personal.

Cerem o nouă lege a salarizării şi dacă nu vor acest lucru vrem pur şi simplu să ieşim de la bugetul statului şi să fim plătiţi separat pentru că noi nu suntem bugetari sub nicio formă. Noi dacă muncim şi dacă se face contractul cu Casa luăm bani, dacă nu muncim, nu luăm bani, este foarte simplu. (…) Solicităm Ministerului Sănătăţii să elaboreze un nou normativ de personal ca pe de o parte să nu mai asistăm la epuizări în rândul personalului medical, pe de altă parte pacientul să aibă numai de câştigat şi să nu se mai repete tragedia de la Giuleşti, acolo unde în loc de o asistentă trebuia să fie conform normativului cinci şi nu s-ar fi întâmplat acea tragedie”, a afirmat Nicolae Manea.

El a precizat că dacă parlamentarii şi guvernanţii au rezerve faţă de solicitările sindicaliştilor să petreacă o zi în sistemul medical pentru a vedea cum stau lucrurile.

Am discutat cu domnii parlamentari şi domnii guvernanţi şi le-am adresat rugămintea dacă au anumite rezerve faţă de ceea ce solicităm noi să vină să facă voluntariat, fără să muncească, în UPU, să vină în asistenţă socială, să vină într-un centru de reabilitare neuropsihiatrică, să vină să stea acolo o zi şi după aceea să-şi exprime votul. Atunci credeţi-mă nimeni nu va mai avea de comentat. Nu să muncească pentru că nu are competenţe să muncească”, a mai afirmat preşedintele Sanitas Constanţa.

El a precizat că în judeţul Constanţa au semnat pentru greva generală aproape trei mii de persoane.

Din 3.650 de membri de sindicat la nivelul întregului judeţ au semnat 2.920 şi doar cei care au semnat pot să intre în grevă. Pe listele de simpatizanţi au semnat foarte multe persoane, mai sunt încă două mii şi ceva de semnături care nu au efect juridic în faţa judecătoriei, când ne vor fi cerute aceste liste, dar emoţional au un efect teribil. Sunt peste două mii de semnături, tot personalul care nu este în sindicatul Sanitas, începând de la medici şi inclusiv pacienţi, foarte mulţi pacienţi. (…) Se asigură cel puţin o treime şi urgenţele pentru că nu ne permitem să nu respectăm legea şi nu permitem să nu respectăm pacientul. Nu vrem să moară nimeni, Doamne-fereşte, dar asta nu înseamnă că unităţile funcţionează normal”, a explicat Nicolae Manea.

El a mai spus că sindicaliştii doresc un semnal că revendicările le sunt luate în calcul.

Vrem un semnal foarte clar că sunt luate în calcul revendicările. Primul pas ar fi să treacă prin Ordonanţa 20 cele trei categorii de personal care sunt lipsă, este vorba de asistenţa socială, de personalul tehnico-administrativ, este vorba de cei din DSP-uri, funcţionarii publici, din creşe şi grădiniţe. Vrem un semnal foarte clar că aceste lucruri vor constitui o prioritate pe agenda viitorului guvern şi viitorului parlament. Adică, noi nu suntem inflexibili, dar până în acest moment nu avem nimic palpabil”, a menţionat liderul Sanitas Constanţa.

Nicolae Manea a afirmat că greva generală a fost declanşată pe o perioadă nelimitată, dar depinde de negocierile care au loc în continuare.

Aproape 82.000 de angajaţi din sistemul sanitar au intrat, luni, în grevă generală, în condiţiile în care nu au ajuns la o înţelegere cu autorităţile privind revendicările legate de legea salarizării unitare, a anunţat prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, într-o conferinţă organizată la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

El a precizat că, în perioada grevei generale, doar o treime din angajaţi asigură serviciile medicale.