Confidenţialitate

Constanța: 13 iunie – termen limită pentru cereri de microbuze electrice școlare

Primăriile din județul Constanța interesate să primească microbuze electrice școlare trebuie să se grăbească. Până la sfârșitul săptămânii viitoare, aleșii locali din cele 70 de administrații își vor da, prin vot, acordul în urma căruia Consiliului Județean va trimite la Ministerul Dezvoltării lista de solicitări pentru microbuzele ecologice în valoare de 6 milioane de euro, din fonduri PNRR.

Dotarea cu microbuze electrice pentru elevi a școlilor din învământul preuniversitar este, de fapt, un proiect din fonduri PNRR, care va fi aplicat în toate județele țării. 6 milioane de euro fără TVA – este suma alocată fiecărui județ. Proiectul ar fi trebuit început la sfârșitul lunii mai, dar a întârziat din cauza lipsei ghidului de finanțare. “Noul termen de depunere este 13 iunie, așa că până atunci consiliile locale din cele 70 de primării ale județului trebuie să grăbească votul, a explicat Elena Georgescu, director al Direcției Proiecte Europene din Consiliului Județean Constanța.

„S-a făcut o evaluare a întregului județ împreună cu Inspectoratul Școlar. Solicitările sunt de la toate UAT-urile. Toți doresc să achiziționăm aceste microbuze electrice. Avem undeva la 116 solicitări”.

Criteriile din ghidul de finanțare sunt în funcție de kilometri parcurși, distanța dintre școli și domiciliu, numărul de elevi. Potrivit președintelului Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, întâietate au localitățile din zone defavorizate:

„În special am luat în calcul rezolvarea multor zone care nu au avut acces, nu au avut nici surse de finanțare. Sunt sate cu 10 kilometri între localități, nu ai cum. Consumul de carburant care nu poate fi acoperitor”.

Primăriile care vor fi eligibile trebuie să-și asume achiziționarea și montarea în localități a unor stații de încărcare pentru microbuzele electrice.

Obiectivul acestui proiect vizează îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevi prin furnizarea de microbuze școlare verzi, electrice, ecologice, prietenoase cu mediul și cu un consum energetic redus, facilitând astfel accesul copiilor și tinerilor la educație prin protejarea mediului înconjurător, în același timp.

Ghiulfer Predescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.