Consiliul UE aprobă aplicarea provizorie a acordului comercial post-Brexit

Ambasadorii ţărilor Uniunii Europene au aprobat, luni, aplicarea în mod provizoriu, de la 1 ianuarie 2021, a acordului dintre Bruxelles şi Londra privind relaţiile post-Brexit.

„Undă verde pentru Acordul Brexit. Ambasadorii UE au aprobat în unanimitate aplicarea provizorie a Acordului Comercial şi de Cooperare UE-Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021”, a declarat luni Sebastian Fischer, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei germane a Consiliului UE.

„Următorul pas: Adoptarea finală prin procedură scrisă în cursul zilei de marţi”, a precizat oficialul.

Regatul Unit va aproba acordul prin vot în Camera Comunelor, pe data de 30 decembrie.

Reamintim, Comisia Europeană a ajuns, joi, la un acord cu Marea Britanie privind viitoarele relaţii bilaterale. Proiectul de acord dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit vizează raporturile comerciale, fiscale şi bugetare, normele de cooperare judiciară şi în materie de securitate, precum şi garanţiile juridice privind standardele de guvernare.

În contextul în care timpul este foarte scurt între obţinerea Acordului şi încheierea tranziţiei post-Brexit, pe 1 ianuarie, Comisia Europreană a propus ca tratatul să fie aplicat în mod provizoriu, până pe 28 februarie 2021.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS