Confidenţialitate

Regatul Unit şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind relaţiile comerciale post-Brexit

Regatul Unit şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind relaţiile comerciale post-Brexit, cu doar câteva zile înainte ca Londra să iasă din piaţa unică a UE, relatează surse europene citate de agențiile internaționale de știri.

Acordul, de 2.000 de pagini, va permite schimburi comerciale fără cote şi fără taxe vamale. Vor fi excepţii de la această regulă pentru unele produse agricole, de exemplu, iar serviciile bancare nu sunt parte a acordului.

Faptul că, potrivit acordului, schimburile comerciale vor fi scutite, în cea mai mare parte de taxe, este o victorie importantă pentru Marea Britanie. Perceperea unor taxe ar fi dus la creşteri de preţuri semnificative, care ar fi pus o presiune în plus pe economia britanică.

Acordul comercial va atenua, aşadar, problemele economice cauzate de Brexit, dar comerțul dintre cele două părți va fi în continuare afectat de birocraţie – mai multe documente și controale la frontieră, după ieșirea Marii Britanii din piața unică și din uniunea vamală.

Ultimele discuţii între Boris Johnson şi Ursula Von der Layen au fost pe chestiunea pescuitului în apele Regatului Unit.
Un rol important în acord îl au şi aspectele legate de problemele pe securitate.

Procesul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană (Brexit) a fost finalizat la 31 ianuarie 2020. Acordul de retragere, ratificat de ambele părți, a intrat în vigoare la 1 februarie 2020.

Perioada de tranziție se va încheia la 31 decembrie 2020, conform dispozițiilor Acordului de retragere.