Consiliul Europei: Referendumul din Crimeea este neconstitutional / SUA, Germania si Franta ameninta cu sanctiuni

Un raport preliminar al ‘Comisiei de la Veneția’ arată că separarea Crimeei de Ucraina este ilegală.

Raportul a fost întocmit de Comisia europeană pentru Democraţie prin Drept (cunoscută mai ales sub numele de ‘Comisia de la Veneția’) – organ consultativ al Consiliului Europei , format din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional.

Informații din document au apărut în presa din Austria şi Germania și au fost confirmate de un purtător de cuvânt al organizaţiei.

Raportul arată că referendumul de duminică privind o alipirea Crimeei la Rusia ‘nu este compatibil’ cu principiile constituţionale.

Anterior, ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, a declarat că raportul ‘Comisiei de la Veneția’ arată că o separare a Crimeei de Ucraina este ilegală.

Documentul – unul preliminar – trebuie aprobat în sesiunea plenară a Comisiei de la Veneţia pe 21 martie.

Consiliul Europei este o organizație interguvernamentală din care fac parte 47 de state, între care cele 28 de țări membre ale UE și Turcia – și are ca obiectiv apărarea democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept.

Ucraina este membră din 1995 iar Rusia din 1996.

Până acum mai mulți lideri europeni au denunțat referendumul din Crimeea, organizat de autoritățile pro-ruse din regiunea autonomă, prin care populația din peninsulă trebuie să se pronunțe dacă este de acord cu alipirea la Federația Rusă.

Secretarul de Stat american John Kerry a ameninţat Rusia cu sancţiuni în timp ce cancelarul german, Angela Merkel , și preşedintele francez, François Hollande, au spus că respectiva consultare populară nu este legală.