Consiliul European a aprobat lansarea PESC

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, că s-a aprobat în Consiliul European lansarea Politicii Externe şi de Securitate Comună (PESC), în care se vorbeşte despre înfiinţarea unui Fond pentru apărare, care însă nu va intra în “conflict” cu NATO, referindu-se la cercetare şi coordonare, şi nu la achiziţii. Iohannis a mai spus că vrea “revigorarea” industriei naţionale de Apărare, aşteptând proiecte fezabile de la noul Guvern.

Iohannis a precizat că la reuniunea Consiliului European au fost abordate teme importante precum apărarea, securitatea internă şi externă, migraţia, agenda digitală, aspecte economice şi schimbările climatice. În privinţa Apărării, la Consiliu a fost aprobată lansarea PESC.

“Este o colaborare structurată în domeniul apărării. Legat de acest subiect, două remarci importante: s-a vorbit şi se vorbeşte în continuare despre un fond de Apărare, dar nu vorbim de un fond destinat achiziţiei de armament sau echipamente, este vorba de un fond destinat în special cercetării şi coordonării”, a spus preşedintele.

El a afirmat că acesta nu vine “în conflict” cu ce face NATO.

Preşedintele a spus în acest context că doreşte revigorarea industriei române de apărare, ceea ce se poate realiza prin participarea la acest proiect UE.

“Suntem în faza în care încercăm săptămâna viitoare să construim un Guvern, care pe urmă se va apuca să intre mai profund în această tematică. şi va veni, sper eu, cu proiecte fezabile. (…) Eu am cerut Guvernelor succesive, că deja sunt mai multe pe care le-am prins, să se concentreze pe formule de revigorare a industriei de Apărare de la noi, cu oarece succes, dar mai e mult”, a spus şeful statului.

O altă chestiune legată de apărare discutată la Consiliu a fost cea privind sancţiunile asupra Rusiei, unde liderii UE au decis prelungirea lor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS