Confidenţialitate

Consiliul elevilor le propune celor care dau simularea evaluării naționale să predea foaia goală

Consiliul Națíonal al Elevilor îi îndeamnă pe cei care dau simulările evaluarilor naționale în această perioadă să predea foaia goală sau să scrie în loc de rezolvările subiectelor, ce îi nemulțumește la sistemul de învățământ.

Președintele Consiliul Națíonal al Elevilor, Petru Apostoaia, spune la Europa FM, că în ciuda nenumăratelor testări, elevii tot sunt obligați să alerge stresați, de la un meditator la altul, iar nimeni din sistem nu îi îndrumă de fapt către o meserie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Într-un comunicat, Consiliul Național al Elevilor își justifică propunerea de protest astfel:

“Dăm foaia goală pentru că simulările nu ne vor evalua competențele, ci doar cunoștințele. Nu ne vor evalua capacitatea de a gândi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informațiile care ne-au fost dictate la clasă. Simulările au ajuns să fie experimentul ministerului, nu experiențele noastre de învățare, iar acest lucru ne motivează să ne ridicăm în fața tuturor acestor nedreptăți, printr-un protest: fie dând foaia goală, fie scriind tot ceea ce este greșit la sistem, transformându-ne foaia de examen într-un manifest față de învățământul românesc.

Dăm foaia goală pentru că schimbările nefundamentate nu sunt soluția în educație: pentru că atunci când regulile se schimbă în timpul jocului, ești îndreptățit să ieși din joc. Itemii de tip obiectiv nu au fost etalonați, iar noi, deși suntem beneficiarii direcți ai educației, nu am fost consultați. Mai mult decât atât, suntem constrânși să acceptăm schimbările făcute din pix care încep să caracterizeze sistemul de învățământ românesc.

Dăm foaia goală pentru că suntem conștienți că ministerul ne vrea niște cobai, niște procente dintr-o diagramă și nimic mai mult. Dăm foaia goală pentru a trage un semnal de alarmă înainte să fie prea târziu, înainte să ajungem în punctul critic în care vom susține simulări de examene naționale anual, pentru că decidenții își doresc să pună cât mai multă presiune pe noi. Dăm foaia goală pentru că încă o evaluare în clasa a VII-a este nejustificată, când încă nu ne-a fost clarificat de ce am dat-o pe cea din clasa a VI-a, căci încă o simulare nu ne va face nici mai stăpâni pe competențele noastre, nici mai puțin stresați la gândul că ne așteaptă ani grei, ani în care vom alerga de la un meditator la altul, ani în care, după atâtea examene și evaluări standardizate, nimeni nu ne va întreba spre ce domeniu vrem să ne îndreptăm.”

Președintele Consiulului spune că elevii sunt obligați să se adapteze la atât de multe schimbări făcute peste noapte, încât educația e sinonimă cu haosul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.