Confidenţialitate

Consiliul Concurenței verifică o posibilă înțelegere ilegală între 10 edituri din România | AUDIO

Anchetă pe piața vânzării de carte.

Consiliul Concurenței face verificări privind o posibilă înțelegere ilegală intre 10 edituri mari din România.

Mai exact, editurile ar fi căzut de acord să nu vândă cărți către un client, care funcționează în regim de bibliotecă cu intenția de a-l elimina de pe piață.

Consiliul concurentei a facut contraoel si a ridicat documente de la sediile editurilor: Nemira, Vremea, Curtea Veche, Publica, Humanitas, Rao, Editura Trei, Art, Polirom, Litera, Direct Client services, librariile Humanitas dar și de la Asociatia Editurilor din România.

Aceste edituri mari s-ar fi înțeles ca să nu își vândă cărțile către un client de pe piață, explică presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu:

”Editura are dreptul să-și facă politica comercială, nu-i place un anumit client, nu are încredere în el, poate să nu-i vândă. Ce nu are voie să facă o editură – nu are voie să vorbească cu vecinul, cu o altă editură. N-ar mai fi concurență între edituri dacă ele împreună stabilesc ce cui vând. Ficare editură trebuie să-și facă politica comercială.”

Potrivit unor surse EFM, editurile nu voiau sa vanda carti catre Bookster.

Firma functionează in regim de bibliotecă și imprumută cărți către angajatii corporatiilor pe baza de abonament.

Ancheta va dura un an. Ce riscă editurile dacă vor fi găsite vinovate de incalcarea legii concurentei?

”Amenzile vor fi procent, nu din profitul lor ci din vânzările lor, și pot ajunge până la un maxim de 10% din cifra de afaceri a anului anterior”.

In urma cu un an, 10 dintre aceste edituri au dat în judecată Bookster, pentru că dezvoltarea acestei biblioteci le-ar afecta vânzările.

Potrivit editurilor, faptul că unele dintre cele mai noi titluri din piaţă ajung să fie împrumutate reduce apetitul de achiziţii de cărţi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Alexa Stănescu