Confidenţialitate

Consiliul Concurenței verifică cum se fac testele Real Time PCR SARS-CoV-2

Consiliul Concurenței face verificări pentru a vedea dacă laboratoarele private respectă legislaţia în materie de concurenţă. În ultima perioadă, cererile de teste COVID-19 au crescut foarte mult, la fel şi preţurile.

Aproximativ 40% dintre testele Real Time PCR SARS-CoV-2 efectuate la nivel naţional sunt la cerere.

Potrivit propriilor pagini de Internet, la centrul de testare Drive-Thru al clinicii Ok Medical preţul unui test este de 450 de lei, în timp ce la MedSana tariful ajunge la 420 de lei, iar la Regina Maria şi Sanador – 390 de lei.

La Gral Medical un test COVID costă 380 de lei, cu o taxă suplimentară de 200 de lei dacă se doreşte rezultatul în 24 de ore.

Clinica Sante efectuează teste cu 350 de lei, iar MedLife – cu 340 de lei. Laboratoarele Synevo afişează pe site preţul de 285 de lei, însă precizează că produsul este momentan indisponibil.

Testul de referință pentru diagnosticul specific de COVID-19, cunoscut sub denumirea de ARN viral SARS-CoV-2, utilizează metoda Real Time PCR (RT-PCR) evidențiind virusul prin tehnici de amplificare a materialului genetic viral. Probele recoltate sunt exsudat nazofaringian și faringian, iar un rezultat pozitiv indică prezența în proba analizată a ARN-ului SARS-COV-2, fiind sugestiv pentru diagnosticul COVID-19.

Pentru exsudatul faringian, pacientul trebuie să țină cont că prelevarea trebuie făcută fie înainte de ”toaleta cavităţii bucale sau ingestia de alimente sau lichide”, fie la 4 ore după acestea, potrivit datelor prezentate de una dintre clinicile care efectuează la cerere testul Real Time PCR pentru diagnosticarea COVID-19.