Confidenţialitate

Consiliul Concurenței va colabora cu BNR în controlul la cele 10 bănci suspecte că s-au înțeles între ele privind calculul ROBOR-ului | AUDIO

„Au fost informații în piață, dar în esență e vorba de o autosesizare”, afirmă președintele Consiliului Concurenței despre controlul declanșat la sediile a 10 bănci, pe care le suspectează de o înțelegere privind calculul indicelui ROBOR, care a tot crescut în ultimele luni.

Pe parcursul acestei investigații, Consiliul Concurenței va colabora cu Banca Națională. „Băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul”, declara, în urmă cu 3 luni, și Guvernatorul BNR.

Bogdan Chirițoiu: „Când deschidem investigații, ne uităm la datele din piață, la cifre, dar, evident, pe parcursul investigației ne vom consulta cu Autoritatea de Reglementare”

Bogdan Chirițoiu a fost întrebat dacă această afirmație a lui Mugur Isărescu a reprezentat un semnal pentru Consiliul Concurenței:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Noi, când deschidem investigații, ne uităm la datele din piață, la cifre, dar, evident, pe parcursul investigației ne vom consulta cu Autoritatea de Reglementare, pentru că ei au cea mai bună expertiză în statul român privind sectorul bancar. Deci, evident că ne vom consulta cu ei, dar investigația este pornită pe analiza noastră. Nu e legată de vreo sesizare primită din partea altei instituții”, a spus Bogdan Chirițoiu.

Autoritatea pentru Concurență verifică toate băncile care sunt implicate în sistemul ROBOR, dar investigația nu se rezumă doar la acest indice, precizează Bogdan Chirițoiu: „Ne uităm și la alte lucruri, dar un element de bază este ROBOR-ul și, ca atare, ne uităm a agenții economici, la băncile implicate în acest sistem”.

Bogdan Chirițoiu: „Vom aplica sancțiuni după ce dăm posibilitatea companiilor să se apere”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Diferența dintre ROBOR și IRCC este că la ROBOR disponibilitatea face o tranzacție, la IRCC sunt tranzacții efective. Deci, evident că ne uităm la tot ansamblul. În momentul când există dovezi de încălcare a legii, atunci vom aplica sancțiuni după ce dăm posibilitate companiilor să se apere. Întâi, companiile se apără. Dacă nu suntem convinși de apărările lor, vom aplica sancțiuni ca oricărei alte companii”, a adăugat Bogdan Chirițoiu.

Având în vedere complexitatea investigației, președintele Consiliului Concurenței nu se așteaptă ca aceste verificări să dureze mai puțin de 2 ani.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Consiliul Concurenței a mers în control la cele 10 bănci care participă la calculul dobânzii ROBOR | AUDIO