Consiliul Concurenței investighează compania TAROM | AUDIO

Consiliul are indicii au fost făcute înțelegeri cu unele agenții de turism, pentru ca preţurile curselor charter să nu scadă.

„Majoritatea companiilor implicate, cele mai importante, au recunoscut această încălcare a legii” – spune președintele Consiliului Concurenței.

La începutul anului trecut, Consiliul Concurenței amenda 13 companii de turism, precum și Asociația Națională a Agențiilor de Turism, cu suma totală de două milioane și jumătate de euro.

Amenzile ar fi fost mari, dacă o parte dintre agenții nu ar fi colaborat cu autoritățile.

Pe scurt, Consiliul a descoperit că operatorii de turism s-au înțeles asupra ofertelor care includeau transportul cu zboruri de tip charter.

În acest fel, între 2013 și 2016, prețul biletelor de avion a fost menținut la un nivel ridicat.

Cele mai multe zboruri erau efectuate de către Tarom. Și, spune președintele Consiliul Concurenței pentru Agerpres, există indicii că Tarom nu era străină de aceste practici și că ar fi ajutat companiile de turism deja amendate:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Dacă vom constata că Tarom a facilitat înțelegerea ilegală, vom aplica o sancțiune. Evident, mai redusă decât au primit-o principalii făptuitori (n.r. agențiile de turism). Minimul prevăzut de legea concurenței este de 0.5% din cifra de afaceri pe anul anterior sancționării. Amenzile sunt în acest interval: între 0.5% și 10%. În mod normal, trebuie să fie mai mici decât ale principalilor făptuitori și în cazul angențiilor, a fost de vreo 3%”.

Ancheta ar urma să fie gata peste câteva luni și o eventuală amendă ar înrăutăți semnificativ situația Tarom. În condițiile în care oricum, compania e de ani buni pe pierdere.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS