Confidenţialitate

Consiliul Concurenței confirmă că prețul ouălor a crescut inexplicabil anul trecut

Consiliul Concurenței a deschis abia acum o anchetă pe piața ouălor din România, după ce în noiembrie anul trecut, ministerul agriculturii a sesizat că pe rafturile marilor lanțuri de magazine ouăle se scumpiseră foarte mult.

Un ouă costa atunci peste 1 leu bucata, iar un cofraj cu 10 ouă ajungea la peste 12 lei.

Consiliul a adunat informațiile din piață și confirmă că ouăle au costat mai mult decât ar fi normal, la sfârșitul anului trecut. Pe baza acestor informații adunate, Consiliul a deschis oficial investigația pentru a afla de ce s-au scumpit ouăle.

 

Datele au indicat un comportament suspect. Prețul ouălor a crescut într-adevăr în toată Europa, a fost o criză centrată pe Olanda-Germania, dar am văzut că la noi, prețul ouălor a avut o rată de creștere mai mare decât în țările afectate de criză și am văzut și că pentru o perioadă de 2 săptămâni în noiembrie au scăzut livrările către marile lanțuri de magazine. Asta indică faptul că am putea avea de-a face cu un efort al producătorilor. ” (n.red care apoi sa duca la majorarea preturilor)

Acum, prețul ouălor a revenit la normal, precizează Consiliului Concurenței, dar ar putea crește din nou în perioada următoare cu ocazia sărbătorilor de Paște, însă nu va fi o scumpire la fel de mare ca cea de anul trecut.

 

Experiment Europa FM: Cu cât s-au scumpit produsele în ultimele 9 luni?