Consiliul Concurentei: Comisioanele bancare din Romania, mai mari decat cele din alte state membre UE

Comisioanele depășesc considerabil media înregistrată la nivelul Uniunii Europene, diferența fiind de aproximativ de 50 de euro.

Consiliul Concurenței atrage atenția: comisionale bancare de la noi din țară sunt mult mai mari decât cele din alte state-membre.

Un raport al Comisiei Europene arată că România se află pe primele locuri în clasamentul privind costurile aferente unui cont bancar.

Consiliul Concurenței a analizat mai multe comisioane percepute de băncile de la noi din țară.

Între ele, administrarea lunară a contului, eliberarea extrasului de cont, internet banking, administrarea cardului de debit, retragerea de numerar dar și tranzacțiile internaționale.

Potrivit raportului, în afară de Marfin Bank și Banca Transilvania, toate celelalte bănci au taxe de cel puțin 2,5 lei/lună pentru administrarea lunară a unui cont curent de bază.

De asemenea, serviciul de Internet Banking, care în majoritatea statelor europene este gratis, în țara noastră este tarifat de către bănci cu sume de aproximativ 1 euro/lună.

Cel mai mare tarif, în valoare de 1,5 euro/lună, este perceput de OTP Bank.

În ceea ce privește retragerea de numerar de la un bancomat din afara rețelei proprii, cel mai mare comision este perceput de către BCR.