Confidenţialitate

Consiliul Concurenței: Albalact, Covalact şi Dorna Lactate – sancţionate cu aproape 3 milioane de euro

Albalact, Covalact şi Dorna Lactate au fost sancţionate cu aproape 3 milioane de euro, pentru că au blocat ancheta Consiliului Concurenței.

Autoritatea condusă de Bogdan Chiritoiu a declanşat, la sfârşitul lunii martie, investigaţii privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe piaţa producţiei şi comercializării de unt.

Cei 3 procesatori de lapte fac parte din grupul francez Lactalis.

Potrivit Consiliului Concurenţei, Albalact a fost amendată cu aproximativ două milioane de euro, Covalact – cu aproape 500.000 de euro, iar Dorna Lactate – cu 400.000 de euro.

În cadrul inspecţiei inopinate, cele trei companii nu au acordat acces inspectorilor de concurenţă la anumite conturi de e-mail sau corespondenţe utilizate de reprezentanţii firmelor.

Președintele Consiliului Concurentei afirmă că procesatorii de lapte au permis accesul la acte, dar administrator francezul a refuzat să permită inpectorilor accesul la docmuentele sale, pe motiv că ar fi necesar un mandat emis în Franţa. Astfel, Lactalis a fost avertizat că va primi o amendă procedurală de 30.000 de euro pe zi până când se vă supune cererii de acces la documente, a spus Bogdan Chiritoiu, care a precizat că – între timp – se pare că inspectorii vor avea “ceva” acces. Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti.

Autoritatea de concurenţă a declanşat alte două investigaţii privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor și pe pieţele producţiei şi vânzării de ulei de floarea soarelui şi zahăr.