Congres PSD la primăvară. Partidul rămîne la guvernare. Mircea Geoană, Dan Șova și Marian Vanghelie au fost excluși din partid.

Confruntat cu un eșec electoral major – pierderea Președinției – cel mai mare partid din România pare să tragă de timp.

Mircea Geoană, Dan Șova și Marian Vanghelie au fost exclusi din partid.

Premierul Victor Ponta a anunțat că în primăvară va fi organizat Congresul partidului.

Pînă atunci, actuala echipă de conducere rămîne în posturi.

De asemenea, PSD nu abandonează guvernarea, însă va coopta în cabinet reprezentanți ai formațiunii lui Călin Popescu-Tăriceanu.

Principalele declaratii ale premierului Victor Ponta:

* Am avut o prima intalnire a Comitetului Executiv National al PSD, dupa alegerile din 16 noiembrie, mai lunga, mai tensionata, dar absolut necesara.

* In urma acestor alegeri, am pierdut a treia oara la rand prezidentialele, dar am obtinut cel mai mare scor la locale, parlamentare si europarlamentare; chiar si la prezidentiale, 5,3 mil de romani au crezut in proiectul nostru.

* Actuala conducere va asigura conducerea pana in primavara, cand la congres nu doar se va alege o echipa sau unii vor fi realesi, ci se va decide asupra proiectului politic in urmatorii cinci ani.

* Cu o singura abtinere, s-a decis ca am primit mandat foarte clar de a guverna tara, am avut unele rezultate foarte bune, si atunci in formula noua a USL, PSD, UNPR, PC si PLR, alaturi de minoritati ne dorim sa prezentam in Parlament o formula restructurata de guvern si bugetul pe 2015.

* Am platit un pret important, in special la prezidentiale, din imaginea creata ca protejam persoanele corupte, iar PSD va avea un viitor daca prin actiunile noastre vom arata foarte clar ca nimeni nu e protejat, ca nimeni nu poate fi mai presus de lege.

* Imaginea de partid al baronilor e un lucru pe care, daca nu il schimbam, poate vom castiga alegeri locale, dar niciodata prezidentiale.

* O sa incerc, cat voi mai fi premier, sa fiu un premier bun, sa colaborez cu presedintele, Parlamentul, fortele politice.

* Mircea Geoană, Dan Șova și Marian Vanghelie au fost excluși din partid.