Confidenţialitate

Confruntări violente la frontiera dintre Venezuela şi Columbia

Lupte intense se dădeau între militari venezueleni şi un grup armat în zona de frontieră cu Columbia, a anunțat un responsabil local columbian, citat de France Presse.

Confruntările, în statul Apure (sud-vest), au făcut mai multe victime, a indicat primarul oraşului Arauquita, Etelivar Torres.

“În această duminică noi, locuitorii din Arauquita, am fost treziţi de zgomote puternice provenind de la aviaţia venezueleană”, care au continuat şi după-amiază, a declarat edilul pentru media locale, adăugând că incidentele s-au soldat cu un “număr important de răniţi şi morţi”.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat, la televiziunea publică a ţării sale, că militarii s-au confruntat cu un grup armat provenind din Columbia, fără a oferi mai multe detalii.

La solicitarea AFP, un general venezuelean în exil a declarat că militarii ţării sale au atacat o tabără de disidenţi ai fostei gherile columbiene FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia).

Venezuela şi Columbia, care au o frontieră comună ce se întinde pe 2.200 km, nu mai întreţin relaţii diplomatice de când guvernul de la Bogota l-a recunoscut ca preşedinte legitim pe opozantul Juan Guaido în ianuarie 2019, notează Agerpres.

Guvernul preşedintelui columbian Ivan Duque îl acuză cu regularitate pe Maduro că a adăpostit pe teritoriul venezuelean gherile ale Armatei de Eliberare Naţională (ELN) şi disidenţi FARC care resping acordul de pace semnat între gherilă şi guvernul de la Bogota în 2016, ceea ce autorităţile de la Caracas neagă