Conformându-se ultimatumului primit, Grecia a trimis planul de autosalvare la Bruxelles

 

Atena a trimis aseară Euro-grup-ului un pachet dur de reforme și reduceri de cheltuieli –  în încercarea de a obține un nou acord de asistență financiară.

Președintele Euro-grup-ului, ministrul olandez de finanțe, a primit documentul, a confirmat purtătorul său de cuvânt.

Presa britanică relatează că planul de austeritate ar fi cel mai dur din ultimii ani, iar ironia ar putea face ca populistul Alexis Tsipras să își pună semnătura pe cele mai dure măsuri de austeritate impuse în ultimii ani în țara sa.

Documentul prevede reforme și reduceri de cheltuieli în valoare de 13 miliarde de euro, scrie The Guardian.

Atena vrea să evite ieșirea din Zona Euro și încearcă să obțină un nou acord de salvare la reuniunea de duminică a liderilor Uniunii Europene.

 

Alexis Tsipras a trimis un plan de reforme chiar înainte de termenul limită stabilit la miezul nopții. Informația a fost confirmată de președintele Eurogrupului.

 

Noul plan de reforme prevede creșterea TVA-ului la 23%, cu excepția industriei hoteliere care va plăti doar 13%. Potrivit noului program, insulele grecești nu vor mai fi scutite de plata TVA-ului până la sfârșitul anului viitor. Totodată, va fi reformat și sistemul de pensii și cel al funcției publice.

Măsurile de austeritate propuse de Alexis Tsipras mai prevăd creșterea impozitelor pentru societăți și armatori, reducerea costurilor pentrur apărare. Potrivit planului, vor crește imediat taxele pentru produsele de lux și publicitatea televizată. Atena propune și relansarea privatizărilor, sistate la sosirea la putere a lui Alexis Tsipras.

În acest mod, guvernul de la Atena încearcă să ajungă la un acord cu creditorii și să obțină un plan de salvare pe o perioadă de 3 ani, în valoare de 59 de miliarde de euro. Potrivit guvernanților greci, reformele vor fi implementate chiar de săptămâna următoare.


Toate aceste propuneri de reformă urmează să fie transmise creditorilor Greciei — Uniunea Europeană, Banca Central Europeană și FMI.

Apoi vor fi prezentate mâine miniștrilor de finanțe din zona euro, înainte de summitul extraordinar al celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, convocat pentru duminică la Bruxelles.

De asemenea, documentul va fi trimis astăzi și parlamentului grec pentru a aproba măsurile în cauză.