Conflictul Traian Băsescu – Gabriela Vrânceanu Firea

La aproape un an de când Traian Băsescu nu mai este președintele României și la un an și jumătate de la o nefericită emisiune TV în care fostul președinte s-a simțit dator să “i-o zică” senatorului PSD Gabriela Vrânceanu Firea, atenția opiniei publice este încă destul de reținută de un schimb de vorbe grele cu potențial de dosar penal.

Procurorii Parchetului General l-au invitat azi pe fostul președinte pentru a-l informa că au schimbat încadrarea faptei de la șantaj la amenințare, o infracțiune mai ușoară din punctul de vedere al pedepsei, dar care tocmai de aceea ne aduce pe noi ca țară mai aproape de stigmatul de a avea un fost președinte trimis în judecată și eventual condamnat.

Vă reamintesc acelora dintre dumneavoastră mai puțin consumatori de retorică politică românească, faptul că în seara zilei de 13 aprilie 2014, prezent într-o emisiune televizată, președintele în funcție pe atunci, Traian Băsescu, deci omul care numea prin decret procurorii din România, a avut o declarație controversată la adresa senatoarei Gabriela Vrânceanu Firea, care conducea pe atunci comisia de anchetă privind terenurile de la Nana, comuna unde fiica președintelui tocmai achiziționase teremnuri agricole.

Firea s-a simțit amenințată, a replicat destul de ritos după ieșirea lui Băsescu, a făcut plângere penală pentru șantaj, azi procurorii au decis că ar putea fi cel mult amenințare, ceea ce nu e chiar puțin.

Sincer să vă spun, mie mi se pare acest conflict depășit din punct de vedere al actualității, dar mă irită capacitatea lui de a sta în atenția opiniei publice, așa că am decis să-l abordez, în loc să îl ignor. Ceea ce mi-am propus pentru astăzi la România în Direct, este ca fiecare dintre noi să abordeze în mod personal conflictul dintre Firea și Băsescu. O abordare dincolo de orgolii, de o macho-aroganță domnule Băsecu!, dincolo de o sete de răzbunare, atât de puțin creștină, doamna Firea!, o abordare pe care, mă gândesc, fiecare dintre noi ar putea-o avea dacă n-ar fi senator sau președinte, într-un conflict cu vorbe grele pe care l-ai avut cu un vecin, cu un cunoscut sau un necunoscut.

Doamnelor și domnilor, vă invit astăzi, la România în Direct, să vă puneți pe rând în locul fostului președinte Băsescu și apoi în locul senatoarei Firea și să răspundeți la următoarele întrebări:

Dacă ai fi Băsescu, ai vrea, ai putea, ai considera potrivit să îți ceri scuze?

Dar dacă ai fi Gabriela Firea, ai putea să îl ierți pe Băsescu, indiferent că acesta își cere sau nu scuze, fie și doar pentru faptul că un președinte-condamnat este o pată pe obrazul țării pe care a condus-o?

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.