Confiscare extinsă: Condamnaţii pentru abuz în serviciu şi conflict de interese îşi pot pierde averea din ultimii cinci ani

Condamnaţii pentru abuz în serviciu şi conflict de interese îşi pot pierde averea din ultimii cinci ani prin confiscare. Prevederea apare într-un proiect de lege aprobat  de Guvern. Actul normativ transpune în legislaţia românească directiva europeană privind confiscarea extinsă.

 

Documentul introduce principiul confiscării extinse a averii cu argumentul că actele de criminalitate pot fi combătute într-o manieră mult mai eficientă dacă, pe lângă confiscarea specială, este aplicată și confiscarea extinsă.

Astfel, sunt vizate de această lege persoanele condamnate pentru delapidare, abuz în serviciu, conflict de interese, obţinere ilegală de fonduri, dar și pentru vânzarea de produse alterate ori trafic de produse sau substanțe toxice.

Aceste persoane îşi vor pierde toată averea dobândită în ultimii cinci ani dinaintea verdictului pronunțat de o instanţă de condamnare și dacă au primit cel puțin patru ani de închisoare.

Proiectul se referă și la Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, care va trebui să informeze judecătorul despre orice împiedicare ori întârziere survenită în cursul executării confiscării.

În prezent, printre infracțiunile pentru care este aplicată confiscarea extinsă se numără traficul de droguri sau de persoane, spălarea banilor, pornografie ori evaziune fiscală.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS